Megindultak az árak év elején
Bár januárban az egyhavi átlagos fogyasztóiár-emelkedés 1,2 százalékos volt, az egyéves változás már elérte a 7,8 százalékot. A KSH gyorsjelentéséből kiderül, hogy 2006. decemberhez viszonyítva az élelmiszerek árai az átlagosnál jobban, 1,4 százalékkal emelkedtek. Növekedett az idényáras élelmiszerek (7,4 százalék), az iskolai, valamint óvodai, bölcsődei étkezés (4,1-4,1 százalék), a szalámi, szárazkolbász, sonka (2,7 százalék), a liszt (2,3 százalék), valamint a sajt (1,7 százalék) ára. A sertéshús ára viszont 3,2 százalékkal csökkent. Az idényáras élelmiszerek nélkül számítva az élelmiszerek árai az előző hónaphoz képest 0,7 százalékkal drágultak.
Egyéves összevetésben is jócskán, 13,1 százalékkal, az átlagot meghaladó módon emelkedtek az élelmiszerárak. Ezen belül jelentős szóródás figyelhető meg: az idényáras élelmiszerek 28,4, a cukor 25,5, a liszt 22,6, a péksütemények 20,5, a száraztészta 17,9, a tojás 17,3, a kenyér 16,2, valamint a párizsi, kolbász 14,3 százalékkal drágult.
A mezőgazdasági termékek termelőiár-szintje 2006-ban 10,6 százalékkal növekedett az előző évhez viszonyítva. Ezen belül a növényi termékek árszínvonala 18,0 százalékkal, az élő állatoké és állati termékeké 4,0 százalékkal emelkedett. A mezőgazdasági termelés ráfordításainak árszintje 7,1 százalékkal volt magasabb, mint 2005-ben.
A gabonafélék termelői átlagára 24,1 százalékkal nőtt a 2005-ben mért 9,9 százalékos csökkenést követően.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Annyi a Temunak és Sheinnek Európában is?
Az amerikai kereskedelmi szigorítások hatására újabb kihívás előtt áll az…
Tovább olvasom >A SZÉP-kártya, az egészségpénztári tagság és az áruhitel is növeli a költési hajlandóságot
A Széchenyi Pihenőkártya mindennapok része: a SZÉP kártya tulajdonos magyarok…
Tovább olvasom >Legalább 16 százalékos drágulást érez a fiatalok fele
Átlagosan 19 százalékos inflációt érzékeltek a fiatalok idén februárban, de…
Tovább olvasom >