Megindultak az árak év elején
Bár januárban az egyhavi átlagos fogyasztóiár-emelkedés 1,2 százalékos volt, az egyéves változás már elérte a 7,8 százalékot. A KSH gyorsjelentéséből kiderül, hogy 2006. decemberhez viszonyítva az élelmiszerek árai az átlagosnál jobban, 1,4 százalékkal emelkedtek. Növekedett az idényáras élelmiszerek (7,4 százalék), az iskolai, valamint óvodai, bölcsődei étkezés (4,1-4,1 százalék), a szalámi, szárazkolbász, sonka (2,7 százalék), a liszt (2,3 százalék), valamint a sajt (1,7 százalék) ára. A sertéshús ára viszont 3,2 százalékkal csökkent. Az idényáras élelmiszerek nélkül számítva az élelmiszerek árai az előző hónaphoz képest 0,7 százalékkal drágultak.
Egyéves összevetésben is jócskán, 13,1 százalékkal, az átlagot meghaladó módon emelkedtek az élelmiszerárak. Ezen belül jelentős szóródás figyelhető meg: az idényáras élelmiszerek 28,4, a cukor 25,5, a liszt 22,6, a péksütemények 20,5, a száraztészta 17,9, a tojás 17,3, a kenyér 16,2, valamint a párizsi, kolbász 14,3 százalékkal drágult.
A mezőgazdasági termékek termelőiár-szintje 2006-ban 10,6 százalékkal növekedett az előző évhez viszonyítva. Ezen belül a növényi termékek árszínvonala 18,0 százalékkal, az élő állatoké és állati termékeké 4,0 százalékkal emelkedett. A mezőgazdasági termelés ráfordításainak árszintje 7,1 százalékkal volt magasabb, mint 2005-ben.
A gabonafélék termelői átlagára 24,1 százalékkal nőtt a 2005-ben mért 9,9 százalékos csökkenést követően.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Indul a karácsonyi roham a játékpiacon
Kezdetét veszi a hazai játékpiac legforgalmasabb időszaka: a karácsony előtti…
Tovább olvasom >Többutas csomagolások jövője – mire készüljön a kereskedelmi szektor?
Az Európai Parlament 2024. április 24-én jogalkotási állásfoglalást adott ki…
Tovább olvasom >10 éves a magyar Black Friday – az akcióvadászattól a tudatos vásárlásig
A Black Friday Magyarországon 10 év alatt sokat változott: míg…
Tovább olvasom >