Megindulhat a Sikér Zrt. felszámolása

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 07. 14. 11:10

Megszüntette a csődeljárást a bíróság, miután a februárban fizetési haladékot kérő Sikér Malomipari Zrt.-nek nem sikerült megállapodnia a hitelezőivel. Ez azt jelenti, hogy a tízmilliárd forint feletti éves forgalmával az öt legnagyobb piaci szereplő között szereplő tatabányai cég ellen megindulhat a felszámolási eljárás – írja a Világgazdaság nyomán az agrarszektor.hu.

liszt

A felszámolás abból a szempontból meglepő, hogy korábban megbízható cég hírében állt a Sikér, az utóbbi években jelentősen növelte a forgalmát, és 2013-ban még 43,5 millió forintos osztalékot is tudott fizetni. 2014-ben pedig több mint 90 milliós nyereséget ért el, és technológiai fejlesztéseket is megvalósított az elmúlt években.

A vállalkozás sorsát a Széchenyi Bank bedőlése, a finanszírozó bankok és hitelbiztosítók visszalépése, a Gazdasági Versenyhivatal által kiszabott, több mint 300 milliós kartellbírság és az ágazatban kibontakozott, egyre élesebb verseny pecsételte meg – derült ki Blázsik Ferenc főtulajdonos februári nyilatkozataiból. A cégnek ugyancsak komoly problémát jelentett a Széchenyi Bank csődje is, mert az onnan jóváhagyott hitelekből kezdték meg szekszárdi üzemük felújítását. A bankcsőd éppen akkor vont el forrásokat a cégtől, amikor a beruházást a pályázatok miatt már nem lehetett felfüggeszteni – mondta a tulajdonos egy februári nyilatkozatában.

A lap megkeresésére a Likvid-B Csődmenedzser és Felszámoló Kft. vagyonfelügyelője, Pekk Antal elmondta, hogy a Sikér már nem végez tevékenységet, a hitelezők számáról és a rendezendő adósságról azonban nem nyilatkozott. A Napi Gazdaság egy korábbi közlése szerint a cégnek 50-80 hitelezővel kellett volna egyezségre jutnia, és a 2014-es mérleg alapján mintegy 7 milliárd forint adósság sorsát kell rendezni, legalábbis a kötelezettségállomány ennyire rúgott az év végén. (agrarszektor.hu)

Kapcsolódó cikkeink