Megfigyelési körzet hazánkban is a kéknyelv-betegség terjedése miatt

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 09. 26. 11:05

Szeptember 23-án a román állat-egészségügyi hatóság kéknyelv-betegség járványkitörést regisztrált Magyarország déli országhatártól mintegy 120 kilométerre. A betegség miatt felállított megfigyelési körzet Békés és Csongrád megye egyes területeit is érinti. A járvány hazánkban még nem jelent meg, azonban a magyar állat-egészségügyi hatóság megelőző laboratóriumi vizsgálatokat végez és szigorított intézkedéseket vezetett be a megfigyelési zóna térségében.
tehen

A romániai járvány miatt felállított megfigyelési körzet Csongrád megye Makói, Hódmezővásárhelyi és Szegedi járásának és Békés megye Gyulai, Orosházi és Mezőkovácsházi járásának egyes részeit érinti. A korlátozás alá vont területekről fogékony állatot kiszállítani kizárólag a kiviteli tilalom alóli felmentés feltételeinek megléte esetén lehetséges.

Fontos, hogy hazánkat a járvány jelenleg nem érinti. Az állat-egészségügyi hatóság szakemberei mindent megtesznek, hogy továbbra is fenntartsák Magyarországon a 2008 óta meglévő kéknyelv-betegség mentességet – áll a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közleményében. (munkatársunktól)

Kapcsolódó cikkeink