Még mindig sokkal drágább a hazai eper, mint az import

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 04. 02. 11:03

Terjed egy fotó a neten, ami megdöbbentő árkülönbséget mutat az importált görög eper és a hazai eper között. Míg az import eper negyedannyiba kerül, addig a magyar eper ára meghaladja a 8 ezer forintot kilónként. Ez a jelenség azonban nem annyira meglepő a szakértők szerint, akik magyarázatot adnak az árkülönbségre és az esetleges drágulásra az idei szezonban.

A Fruitveb, vagyis a Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet szerint az árkülönbség nem meglepő, mivel az eper szezonja már elkezdődött a déli országokban, ahol nagyobb mennyiségben és kedvezőbb áron termelik az epret. Az időjárási viszonyok miatt ezekben az országokban hamarabb érik az eper, és tömegesen jelenik meg a piacokon. Ezzel szemben a magyar eper még fűtött üvegházakból származik, ami magasabb termelési költségeket jelent. Az árak közötti különbség tehát a termelési módból és az időjárási viszonyokból adódik.

Braunmüller Lajos, az Agrárszektor főszerkesztője szerint a magyar eper szezonja még nem indult el, így az árkülönbség jelenleg a termelési körülményekből adódik. Az idei évben azonban remélhetőleg könnyebb lesz a helyzet a termelők számára, mivel az energiaárak csökkentek, ami kedvező hatással lehet a termelési költségekre. Emiatt bíztatóak az idei kínálat kilátásai, és várhatóan csökkenni fog az árkülönbség az importált és a hazai eper között.

Összességében tehát bár jelenleg magas az árkülönbség az importált és a hazai eper között, a szakértők szerint ez a termelési körülményekből adódik. Az idei évben azonban reménykedhetünk abban, hogy enyhülni fog az árkülönbség, és javulni fog a hazai eper kínálata a kedvezőbb termelési feltételeknek köszönhetően.

Kapcsolódó cikkeink