MCI Közgyűlés 2025
Nagy érdeklődés mellett tartott közgyűlést február végén a Magyar Cukrász Ipartestület. Az eseményt 25 szponzor és partnercég kiállítása kísérte, és megtartották a már hagyományossá vált Cukrász Bált. Cikkünkben Erdélyi Balázs, az ipartestület szakmai elnöke éves beszámolójának legfontosabb elemeit idézzük.
A cikk a Trade magazin 2025/4. lapszámában olvasható.
Sikeres, munkával teli évről tudok beszámolni – emelte ki Erdélyi Balázs szakmai elnök –, minden tervezett programunkat sikeresen megvalósítottuk, rengeteg eseményt szerveztünk vagy vettünk részt rajta együttműködő partnerként, és a nemzetközi cukrászsikerek is szép számmal érkeztek tavaly.
A munkánk sikerének és az Ipartestület elismertségének egyik jól mérhető mutatója a taglétszámunk nagysága – 2024-ben újabb 19 vállalkozás csatlakozott hozzánk. A pártoló tagságunkat is felfrissítettük, újabb szakoktatók csatlakoztak, és több fiatal, pályakezdő kolléga is úgy döntött, hogy támogatják a munkánkat. Büszkék vagyunk a 400 vállalkozás feletti taglétszámunkra.

Az ipartestületnek több mint 400 vállalkozás a tagja
Nemzetközi sikerek
Nagyon jól kezdődött a tavalyi év: a Gelato World Cupon először indulhatott el Magyarország, és az ötfős magyar csapat a hosszú, komoly felkészülés és a többnapos verseny fáradalmai után felállhatott a dobogó harmadik fokára!
Tavaly a stuttgarti Kulináris Olimpián – az olimpia történetében először – szerzett magyar versenyző, Kismárton Máté, maximális pontszámmal aranyérmet egyéni cukrászati artisztika kategóriában.
Fazekas Ádám fagylaltvilágbajnokunkra is rendkívül büszkék vagyunk, 2021 óta ő a Gelato Festival World Masters verseny regnáló világbajnoka. Tavaly a világranglista 8000 fagylaltkészítője közül őt választották a legjobbnak.
Hazai rendezvények
Évek óta a Sirha Budapest kiállítás cukrász szakmai partnere vagyunk már. A szokásos programjaink, versenyeink mellett az újdonságnak számító „Fagylalt Aréna” versenyterület megtervezésében és a három nap szakmai programján is közösen dolgoztunk a Hungexpo Zrt.-vel. Ugyancsak nagyon sikeres volt a Pataki János Emlékverseny is, ahova rekordszámú nevezés érkezett!
A kiállítás második napján tartottuk a Fagylalt Kaland – Játékos és kreatív fagylaltversenyt, ahol profi cukrász- és fagylaltmesterek irányításával, az ország hat különböző szakiskolájából delegált tanulókból álló csapatok indultak. Egyszerre volt a program edukatív, szórakoztató és izgalmas, de a legfontosabb értéke az volt, hogy a diákoknak egy életre szóló élményt nyújtott.

Erdélyi Balázs sikeres, munkával teli évről számolt be
Versenyeink
Újra fesztivál jelleggel, egy városi rendezvény keretében tudtuk megtartani az Év Fagylaltja versenyt. Vendéglátónk, Kecskemét tiszteletére meghirdettük az új Sárgabarack fagylalt kategóriát. Összesen 90 fagylalt nevezését tudtuk befogadni.
A Magyarország Tortája 2024 versenyt a Szuperélelmiszer témakörben hirdettük meg, hogy a gazdag beltartalmi értékekkel rendelkező magyar alapanyagokra hívjuk fel a figyelmet. A győztes torta a Mákvirág volt, készítője Kovács Alfréd, a váci Édes Vonal Cukrászda tulajdonosa – augusztus 19-től több mint 500 cukrászdában kínálták, ami új rekord! Folytattuk az együttműködést a FIRST sörfőzdével is: decemberben megjelent a Mákvirág kraftsör „változata”.
A Magyarország Cukormentes Tortája verseny nyertese a „Zöld Málna” lett, alkotói a szegedi Reök Kézműves Cukrászda és Kávéház cukrászai, Novák Ádám és Csonka László voltak.
Az ötödik alkalommal meghirdetett az Év Bejglije versenyen a két kategóriában is győztes Karl Zsolt a dunaharaszti Karl Cukrászdából elnyerte az Év Bejglije Nívódíjat is.
Hagyományőrzés, értékteremtés
A dobostorta és a pozsonyi kifli után a harmadik cukrászati termék ért fel a nemzeti értékpiramis csúcsára, és a szaloncukor is hungarikum lett.
A Kézműves Cukrászatért Alapítvány vezetését tavaly Lusztigh Mária vette át, és a tőle megszokott dinamikával állt a kihívások elé. Megújította a képzések tematikáit, vendég előadókat hívott meg, és számos teltházas tanfolyamot szervezett.
Az IKK által, az Oktatói Továbbképzési Rendszer keretében összesen öt továbbképzést bonyolítottunk le, több mint 40 fő részvételével az Erasmus+ pályázat segítségével pedig Tiziano Mita olasz mestercukrász kétnapos kurzust tartott tavasszal a székházunkban.
A Tutti Frutti elnevezésű programunkban összesen 26 főnek volt lehetősége külföldi tapasztalatszerzésre.
2023-ban sikerrel pályáztunk a Nemzeti Tehetség Program kiírásában, így tavaly folytatni tudtuk az Ipartestület tehetséggondozó tevékenységét, a SWEETEN 4.0 12 pályakezdőnek adott lehetőséget a részvételre a féléves programban.
A Ginop Plusz pályázat keretében 3 év alatt több mint 58 millió Ft támogatásban részesülünk. Mester Cukrász magazinunkat továbbra is ki tudjuk adni nyomtatott formában, és közel 600 címre küldjük ki országszerte.
Szakmánk elismerése
Megalakult és megtartotta tavaly az első két ülését a Turisztikai Tanácsadó Testület, amely a turisztikai ágazatot érintő kérdésekben a Nemzetgazdasági Minisztérium tanácsadó testületeként fog működni. A Testület alakuló ülésére több mint 30 szakmai szervezet kapott meghívást, köztük a Magyar Cukrász Ipartestület is. A szakmai javaslatainkat és problémafelvetéseinket elküldtük írásban a Testületnek, de sajnos választ még nem kaptunk rájuk.
A tavalyi évünk megkoronázása az volt, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség felterjesztett minket a Kőrösi Csoma Sándor Nagydíjra, és az elbíráló testület a díj odaítéléséről döntött. A megosztott díjat Selmeczi Lászlóval ketten vettük át, de ez a díj az egész magyar cukrásztársadalomnak szólt! Ezt a gondolatot Könnyid László vezérigazgató úr erősítette meg bennünk a díjátadó utáni állófogadáson, és azt is elmondta, hogy ezzel a díjjal a cukrászszakmát szeretnék felemelni a méltó helyére. Ígéretet kaptunk, hogy a jövőben a cukrászszakmára több figyelem fog hárulni, és már elkezdtünk egyeztetni az MTÜ-vel a lehetséges együttműködésekről is. //
Kapcsolódó cikkeink
Szennyeződés ellen, fenntarthatóság mellett
A tisztítószerek és takarítóeszközök piacán a fenntarthatóság, a technológiai fejlesztések…
Tovább olvasom >Ruhák, illatok, érzelmek
Hogyan lehet egy öblítő egyszerre hatékony, illatos és fenntartható? A…
Tovább olvasom >A tisztaság új dimenziói
A mosószerpiac az elmúlt években jelentős átalakuláson ment keresztül, amelyet…
Tovább olvasom >További cikkeink
Eurostat: tovább emelkedett az online platformokon rövidtávra foglalt vendégéjszakák száma az EU-ban
Az előző év adataihoz képest 18,8 százalékkal 854,1 millióra emelkedett…
Tovább olvasom >Megújult a szálláshelyek minősítési rendszere
Miközben a magyar turizmus soha nem látott rekordokat dönt, a…
Tovább olvasom >Tovább bővítik a Via Transilvanica turistaútvonalat
Románia újabb történelmi-néprajzi régióira terjesztik ki az Erdélyt északkeletről délnyugatra…
Tovább olvasom >