Második hónapja emelkedik a GKI konjunktúraindexe

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 07. 02. 00:23

A 2008. októbere óta tartó zuhanás és az áprilisi stagnálás után már második hónapja tartó konjunktúraindex-emelkedést mért júniusban a GKI Gazdaságkutató Zrt.

A GKI az MTI-hez eljutatott közleményében hangsúlyozza: a magyar gazdaság kilátásainak megítélése az iparban, a kereskedelemben és a lakosság körében javult, az építőiparban és a szolgáltatói szférában romlott.
A felmérés szerint az üzleti szféra és a fogyasztók várakozása is idén eddig júniusban a legmagasabb, bár a konjunktúramutató még így is nagyon pesszimista képet fest.
Az ipari bizalmi index és a kereskedelmi bizalmi index is már három egymást követő hónapban emelkedett, a szolgáltatói bizalmi mutató azonban a májusi számottevő növekedés után ismét enyhén visszaesett, a legnagyobb mértékben az üzletmenet megítélése romlott.
A foglalkoztatási szándék az iparban és az építőiparban erősödött, a szolgáltatók körében gyengült, a lakosság körében pedig jelentősen csökkent a munkanélküliségtől való félelem.
A májusi fordulópont után júniusban ismét érezhetően nőtt a GKI fogyasztói bizalmi indexének értéke, így valamivel kevésbé pesszimista a lakosság saját pénzügyi helyzetére és rövidtávú megtakarítási képességére vonatkozó véleménye.Kapcsolódó cikkeink