Másfél százalékkal esett vissza a GDP a harmadik negyedévben

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 11. 15. 13:07

Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) 2012. harmadik negyedévében 1,5 százalékkal, szezonális és naptárhatásokkal kiigazítva 1,6 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva – közölte a KSH előzetes adatok alapján csütörtökön.

Az előző negyedévhez mérve 0,2 százalékos volt a visszaesés. Ez a technikai recesszió folytatását jelenti, miután az első negyedévben 1,1 százalékos, a második negyedévben 0,4 százalékos volt a GDP csökkenése. Az év első kilenc hónapjában a gazdaság teljesítménye 1,3 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakáétól.

Alapvetően a mezőgazdaság teljesítménye húzta le a harmadik negyedévi GDP-t, az agrárágazat nélkül a visszaesés jóval kisebb lett volna – mondta Pozsonyi Pál, a KSH főosztályvezetője. Hozzátette: a nemzetgazdaság ágazatainak fele stagnált, az információ, a kommunikáció, a szálláshely-szolgáltatás, a vendéglátás és az építőipar teljesítménye viszont javult.

Idén 1,2-1,4 százalékkal eshet vissza a magyar gazdaság teljesítménye az MTI által megkérdezett elemzők szerint, akik jövőre 0,2-0,4 százalékos GDP bővüléssel számolnak.

Árokszállási Zoltán, az Erste elemzője a KSH által közölt adatnál jobbat, egy százalékos GDP csökkenést várt. Úgy ítélte meg, hogy az aszálykár okozta rossz mezőgazdasági teljesítmény mellett a gyenge szeptemberi külkereskedelmi mérleg is hozzájárulhatott a 1,5 százalékos GDP csökkenéshez.

Az elemző szerint a KSH közlését – miszerint az aszály módosította más nemzetgazdasági ágak harmadik negyedévi enyhe pozitív irányú elmozdulását – úgy kell értelmezni, hogy az aszálykár miatt például kisebb a szállítási ágazat és az élelmiszeripar teljesítménye is.

Bár a részletes számok ismerete nélkül kissé bizonytalan vállalkozás GDP prognózist adni a negyedik negyedévre, illetve 2012 egészére, az Erste a negyedik negyedévre kicsit jobb GDP adatot vár, ugyanakkor az idei év egészére a korábban várt 1,0 százalékos csökkenést 1,3-1,4 százalékra módosítja – mondta Árokszállási Zoltán.

Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője is úgy értékelt, hogy a vártnál rosszabb GDP adatért szinte teljes mértékben az aszály felelős, mivel a többi ágazat a várakozásoknak megfelelően teljesített.

Az elemző számítása szerint felhasználási oldalon a háztartások fogyasztása visszaesést mutathatott, amit részben enyhíthetett a vendéglátás pozitív teljesítménye. A beruházások visszaesése lényegesen mérséklődhetett, a nettó export pedig továbbra is pozitívan járult hozzá a gazdasági teljesítményhez, így a legnagyobb mértékben a készletek további leépítése húzhatta le a gazdaságot.

Suppan Gergely szerint a negyedik negyedév a kiábrándító európai konjunktúramutatók alapján igen bizonytalan, így idei GDP előrejelzését a TakarékBank 1,2-1,3 százalékos visszaesésre módosítja. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink