Másfél éve esik a tartós fogyasztási cikkek piaca

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 03. 26. 00:03

Amíg élelmiszerre muszáj költeni, addig a tartós fogyasztási cikkek esetében erről nincsen szó. Mindez érződik a kereslet visszaesésén is, a 2008 vége felé már csökkenést mutató tartós piac visszaesése 2009-ben is folytatódott.

A GFK Hungária Piackutató Intézet Kereskedelem és Technológia területének mérései szerint 2009. március-április volt az az időszak, amikor a tartós fogyasztási cikkek iránti kereslet nagymértékben zuhant az előző évekhez képest.
 „Amíg élelmiszerre muszáj költeni, addig a tartós fogyasztási cikkek nem tartoznak ebbe a körbe. Ez meg is látszott a kereslet visszaesésén. Ahogy az emberek saját magukon is elkezdték megérezni a változásokat, és elkezdődtek a sorozatos leépítések, elbocsátások, úgy esett vissza a forgalom is. A karácsonyi időszak, ahogyan azt vártuk megint csak elmaradt a 2008-as évi forgalomtól” – mondta el Sztupár Andrea, a GfK Hungária Kereskedelem és Technológia területének country managere.
Az úgynevezett elektronikai piac forgalma, ahova a GfK Hungária által mért öt fő szektort soroljuk (szórakoztató elektronika, fotó, háztartási kis- és nagygépek, IT és nyomtatás) 2008-hoz képest 23,5 százalékos visszaesést könyvelhetett el tavaly.
A különböző szektorok azonban nem egyforma mértékben estek vissza. Leginkább a fotó majd a barnaáru és az IT forgalom csökkent. A háztartási kisgépek alkotta szektor érezte meg legkevésbé a válság hatásait. A háztartási nagygépek piacán megnőtt a beépíthető készülékek súlya, mivel ez a piac csupán 6 százalékkal esett vissza, míg a szabadonálló piac 20 százalékos csökkenést szenvedett el. Eladott darabszám tekintetében viszont a nagygépek területén is 20 százalék feletti volt a visszaesés. A szárítógépek piaca volt az egyetlen 2009-ben, amelyik a megelőző évhez képest pozitív mutatókkal rendelkezik. Legnagyobb piaci súlya még mindig a mosó- és hűtőgépeknek van, amelyek e szektornak valamivel több mint felét teszik ki. Ez a két termék szinte mindegyik háztartásban megtalálható – írja a Világgazdaság Online.Kapcsolódó cikkeink