Marhahúsrizs
A dél-koreai Yonsei Egyetem tudósai feltalálták a szerintük fenntartható, magas fehérjetartalmú élelmiszert, a „marhahúsos rizst”, amelyet az állat rizsszemekben tenyésztett sejtjeivel állítanak elő: izom- és zsírőssejteket helyeztek rizsszemekbe.

A marhahúsrizs nem genetikailag módosított élelmiszer
A cikk a Trade magazin 2024/4. lapszámában olvasható.
A sejttenyésztési folyamat miatt halványrózsaszínűre színezett hibrid élelmiszer több fehérjét és zsírt tartalmaz, mint a hagyományos rizs, miközben alacsony a szén-dioxid-kibocsátása, így alkotói a jövő lehetséges húsalternatívájaként tekintenek rá.
Bár a marhahúsos rizs úgy hangozhat, mint egyfajta genetikailag módosított élelmiszer, sem a növényekben, sem az állatokban nem történik DNS-módosítás. Ehelyett ez az eljárás egyfajta sejtkultúrás vagy laboratóriumban termesztett húsnak minősül, de a marhahús a rizs belsejében növekszik.
A szója és a diófélék az első élelmiszerek, amelyeket állati sejtek tenyésztésére használtak, mondják, de hasznosságuk korlátozott, mert gyakori allergének, és nem rendelkeznek akkora sejttartó képességgel, mint a rizs.
A laboratóriumban tenyésztett húsok iránt nagy a hagyományos és a befektetői érdeklődés is 2013 óta, amikor egy sajtótájékoztatón élőben megették a világ első laboratóriumban termesztett hamburgerét. //
Kapcsolódó cikkeink
A laborhús jövője: fenntartható alternatíva vagy piaci kihívás?
A laborhús olyan sejttenyésztéses technológiával előállított hús, amelyet élő állatok…
Tovább olvasom >Szijjártó Péter: Dél-Korea legnagyobb élelmiszeripari cége hazánkban építi fel az első gyárát a régióban
Dél-Korea legnagyobb élelmiszeripari cége Magyarországon építi fel első közép-európai gyárát,…
Tovább olvasom >Paradigmaváltás küszöbén az élelmezésben – A Lánchíd Klub szeptemberi ülésének vendége volt: Szöllősi Réka élelmiszer-politikai szakértő
Hátrányból indulunk! Egy globális paradigmaváltás küszöbén állunk! 2030-ig a G20…
Tovább olvasom >További cikkeink
Országos Kereskedelmi Szövetség: az árrés nem profit!
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) nemzetközi élelmiszer-kereskedő tagvállalatai az elmúlt…
Tovább olvasom >Orbán Viktor a Kossuth Rádióban: a kereskedők 10 százaléknál többet nem rakhatnak rá a beszerzési árra
Március közepétől a kormány 10 százalékban maximalizálja az árrést 30…
Tovább olvasom >GKI Elemzés: Miért drágulnak folyamatosan az élelmiszerek?
Az elmúlt időszakban kiemelt figyelmet kapott az alapvető élelmiszerek –…
Tovább olvasom >