Márciustól indul a pozitív fogyasztóvédelmi lista

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 01. 18. 13:55

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) márciusban kezdi közölni a fogyasztóvédelmi jogszabályokat betartó vállalkozások pozitív listáját – jelentette be Horváth Endre, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) helyettes államtitkára és Pintér István, az NFH főigazgatója kedden közös sajtótájékoztatón, Budapesten.

Elhangzott, hogy a szakmai bizottság döntése alapján pozitív minősítést az a vállalkozás kaphat, amely a kijelölt vizsgálatokon – például az árfeltüntetés és árfelszámítás, a szavatosság és jótállás, a vásárlók könyvébe tett bejegyezések intézése, az idegenforgalom ellenőrzésekor – megfelelt a jogszabályoknak, ezen kívül bármely vállalat kérhet átfogó fogyasztóvédelmi vizsgálatot cégénél.

A jogszabályokat betartó vállalakozásokat a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság nyilvánosságra hozza, és jogkövető fogyasztóvédelmi magatartásáról a vállalkozás tanúsító oklevelet kap. A sajtótájékoztatón bejelentették, hogy februárban a hatóság bevezeti a hétvégi telefonos ügyfélszolgálatot is, ahol a fogyasztók és vállalkozások egyaránt kérhetnek fogyasztóvédelmi tanácsot, segítséget.

Horváth Endre kiemelte: a pozitív lista és a hétvégi telefonos ügyfélszolgálat nemcsak a fogyasztóvédelmet, hanem a gazdaságfejlesztést is szolgálja. A helyettes államtitkár hangsúlyozta, hogy fontos a fogyasztóvédelemben a szemléletváltás, a megelőzés előtérbe helyezése. Pintér István kitért arra, hogy a pozitív listára kerülés akár az előszobája is lehet majd a Fogyasztóbarát Embléma elnyerésének, amelyet az idén vagy jövőre vezetnek be. A főigazgató úgy értékelte, hogy a fogyasztóvédelemben a 2010-es esztendő a változás éve volt, 2011-ben pedig a megújuláson lesz a hangsúly.

Pintér István elmondta, hogy 2010. január elsejétől a megyei fogyasztóvédelmi felügyelőségek integrálódtak a kormányhivatalokba, a szakmai felügyeletet pedig a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság látja el. Az NFH-hoz került 2010. január elsejétől az Európai Fogyasztói Központ. A partnerség jegyében pedig megállapodásokat kötöttek a szakmai szervezetekkel, illetve a határ menti országok hatóságaival – írja a ProfitLine.hu.

Kapcsolódó cikkeink