Már kétszáz szállás- és vendéglátóhely regisztrált a kkv-k energetikai támogatási programjára

Szerző: Trademagazin Dátum: 2023. 01. 26. 11:27

Máris közel kétszáz regisztráció érkezett a hazai szálláshely-szolgáltatóktól és vendéglátóhely üzemeltetőktől a KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási programra. Érdemes minél hamarabb megtenni az Ügyfélkapun keresztül indítható regisztrációt, hogy mielőbb hozzájussanak a vissza nem térítendő rezsitámogatáshoz a turisztikai szolgáltatók. A Magyar Turisztikai Ügynökség javaslatára kiterjesztett pályázati lehetőség jóvoltából mintegy 21 ezer turisztikai vállalkozás kaphat komoly segítséget a megnövekedett költségei mérsékléséhez, működése stabilizálásához.

A program keretében országszerte közel 16 000 vendéglátóegység és 4500 szálláshely kapott lehetőséget arra, hogy a 2023. első negyedéves rezsiszámláinak (földgáz, villamosenergia, távhő) növekményére 50%-os közvetlen támogatást kapjon. Közülük eddig már közel kétszázan regisztráltak.

Az MTÜ most minden érintett turisztikai kkv-t arra biztat, hogy éljen a regisztrációs lehetőséggel. Fontos tudni ugyanis, hogy a KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási program további lábaként igénybe vehető, energiahatékonyságot növelő beruházástámogatási konstrukcióra csak a már rezsitámogatásban részesült turisztikai szolgáltatók pályázhatnak.

„Nem érdemes kivárni, a mielőbbi regisztráció azért is fontos, hogy a vállalkozások a program minden elemét kihasználhassák a rendelkezésre álló határidőkön belül”

– hangsúlyozta Bődi Ivett, az MTÜ turizmus stratégiai megvalósításért felelős vezérigazgató-helyettese a regisztráció elindulása kapcsán.

A rezsitámogatásra történő regisztráció ügyfélkapus azonosítással kezdődik. Ezt követően a cégadatok, a munkavállalókra vonatkozó adatok, valamint az energiaszámlákon megtalálható információk birtokában egyszerűen befejezhető.

„Mára a gazdaság számos területén − így a turizmusban is – alapvetően határozza meg a vállalkozások fenntartható és stabil működését, hogy képesek-e költséghatékonyan felhasználni az energiát. A program ebben jelenthet hatalmas segítséget az ágazati szereplők számára, hiszen rezsi-, valamint az önerő-kiegészítő támogatás és a kedvező beruházási hitel együttes felhasználása olyan energetikai korszerűsítést tesz lehetővé, amely jelentős mértékben járulhat hozzá vállalkozásuk, és ezen keresztül az egész ágazat stabilizálásához, versenyképességének növeléséhez”

– emelte ki Bődi Ivett a regisztráció elindulása kapcsán.

A regisztráció határideje 2023. április 30., 19:00 óra, a rezsitámogatási igényeket benyújtani pedig 2023. január 30-ától lehet. Minden további információ elérhető a www.energiatamogatas2022.hu oldalról.

Kapcsolódó cikkeink