Már fillérekért elérhető a csemegekukorica

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 06. 27. 11:32

2024 egyértelműen az időjárás és piaci változások éve a hazai zöldség- és gyümölcspiacon. A vásárlók mára már megszokhatták, hogy az évszakok eltolódása a termés idejét is előrébb hozza – ebben az évben különösen igaz ez a csemegekukoricára. Ezt a tendenciát erősítette meg a Debreceni Egyetem és a FruitVeB közös konferenciája, ahol a zöldborsó és kukorica termelői árak drasztikus csökkenéséről is beszámoltak.

Az előző évekhez képest jelentős árcsökkenés figyelhető meg

Már júniusban megkezdődött a magyar csemegekukorica árusítása a nagyobb láncokban, mint a Lidl, Spar, és PENNY, ahol jelentős kedvezményekkel csalogatják a vásárlókat. A Lidlben például 299 forint helyett 169 forintba kerül minden második cső kukorica, ha kettőt vásárol a fogyasztó. A PENNY és a Spar árai is hasonlóan kedvezőek, így a fogyasztók már korán hozzájuthatnak a nyári kedvencükhöz – írja a Pénzcentrum.

Az előző évekhez képest jelentős árcsökkenés figyelhető meg. 2022-ben a kukorica darabára még 180-200 forint között mozgott, míg 2021-ben 150 forint volt az akciós ár. Az idei korai szezon és a szűkülő termőterületek miatt azonban az árak már a szezon elején alacsonyabbak.

Apáti Ferenc, a FruitVeB elnöke szerint a termelők nehéz helyzetben vannak. A kihívások közé tartozik az aszályos időjárás, a piacvesztés, és az alacsony átvételi árak. A hazai termelés drasztikusan csökkent, a csemegekukorica termőterülete 30 százalékkal, míg a zöldborsóé 50 százalékkal esett vissza.

A hazai zöldség-gyümölcs ágazat jelenlegi helyzete megköveteli az összefogást. Harsányi Endre, a Debreceni Egyetem rektorhelyettese szerint a keresleti piacról kínálati piacra való átállás, valamint a fogyasztás csökkenése további nyomást gyakorol az ágazatra. A jelenlegi geopolitikai helyzet csak tovább súlyosbítja ezt a trendet, így a stabilizálódás érdekében sürgős lépésekre van szükség.

A csemegekukorica korai megjelenése a piacon reményt ad a fogyasztóknak, hogy idén többet és olcsóbban juthatnak hozzá ehhez a nyári finomsághoz. Azonban a termelők és a feldolgozóipar előtt álló kihívások jelentik a legnagyobb akadályt a hosszú távú stabilitás elérésében. A hazai piacok és a termelők összefogása elengedhetetlen a jövőbeni siker érdekében.

Címkék: , ,

Kapcsolódó cikkeink