Már elérhető a Syngenta új csávázószer kalkulátora

Szerző: Trademagazin Dátum: 2023. 03. 27. 08:12

A Syngenta új megoldása támogatást nyújt az elektronikus permetezési napló nyilvántartásához.

2023. január 1-jétől a 43/2010. (IV. 23.) FVM rendelet új módosításai alapján a Nébih elektronikus permetezési napló felületén a 10 hektárnál nagyobb összterületen gazdálkodóknak naprakészen – a kezelést követő 24 órán belül – vezetniük kell a szántóföldi kultúrában végzett rovarölő szeres kezeléseket. Ezen kívül minden más egyéb növényvédelmi kezelésről éves szinten is adatot kell szolgáltatni. A nyilvántartásban jegyezni kell a csávázószereket is, hiszen a csávázás növényvédelmi kezelésnek minősül.

A Syngentánál fontosnak tartjuk a termelők széleskörű támogatását, ezért az egyszerűbb nyilvántartás érdekében elsőként hoztuk létre honlapunkon újonnan elérhető funkcióként a Csávázószer kalkulátort, amelynek segítségével a hektáronként kijuttatott csávázószer dózisa egyszerűen kiszámolható, könnyítve az elektronikus permetezési napló kitöltését”,

ismertette Papp Zoltán növényvédő szer kampánymenedzser.

A vállalat megoldása két lehetőséget nyújt a csávázószer dózisának kiszámításához:

Kalkulátor Syngenta vetőmag fémzárszáma alapján: ehhez a kalkulációhoz az elvetett, a Syngenta Kft. által Magyarországon forgalomba hozott vetőmag fémzárszámát és a hektáronként vetett tőszámát kell megadni, hogy megkaphassák a pontos dózist csávázószerenként 1 hektárra vonatkozóan. A kalkuláció eredményét minden esetben [l/ha] mértékegységben adják meg, amely az e-permetezési napló felületén választható opció.

Kalkulátor Syngenta csávázószer alapján: ezen kalkuláció pedig kizárólag a Syngenta Kft. által Magyarországon forgalmazott csávázószerekre vonatkozik. Első lépésként válassza ki a növénykultúrát a legördülő opciók közül, majd pedig az adott csávázószer készítményt, aminek a hektáronkénti dózisát szeretné megtudni. Ezt követően napraforgó és kukorica vetőmagok esetében az alábbi adat/adatok megadása szükséges:

  • Ezermagtömeg (g) és vetett tőszám hektáronként – vagy

  • Vetett tőszám hektáronként

Kalászos vetőmagok szempontjából az alábbi adatokat indokolt megadni (attól függően milyen adatok állnak rendelkezésre):

  • Vetett tőszám (csíra) hektáronként és ezermagtömeg (g) vagy

  • Vetőmag mennyiség (kg/ha)

Mindkét esetben fontos információ, hogy a kalkulátor által automatikusan kiszámított dózis 1 hektárra vonatkozik és [l/ha] mértékegységre. Csávázószer kalkulátor adatbázisa (fémzárszámok) folyamatosan frissül a forgalomba hozott és kerülő Syngenta vetőmag tételekkel. Az őszi káposztarepce és őszi kalászos vetőmagjaira vonatkozó adatbázis az őszi vetéstől lesz elérhető.

Próbálja ki a Syngenta Csávázószer kalkulátorát ide kattintva!

Címkék:

Kapcsolódó cikkeink