Robotizáció a betakarításban
A mezőgazdaság az egyik olyan iparág, amely teljes mértékben képes kihasználni a robotizáció fejlődését. A Daily Star jelentése szerint Belgiumtól Angliáig és Japánig a gazdálkodók már robotokat használnak a termények napi betakarításához – olvasható az origo-n.
Július elején a Cambridge-i Egyetem jelentette be, hogy kifejlesztett egy zöldségszedő robotot, amely képes felismerni és sikeresen betakarítani a jégsalátát.
Ez a növény a nehéz emberi munkával begyűjthető növények egyike. Mostantól azonban az embereknek már nem szükséges bepiszkolniuk a kezüket, mivel a Vegebot-ot kiképezték arra, hogy többféle időjárási körülmények között is be tudja gyűjteni a salátát, egy növény betakarítása átlagosan 32 másodpercig tart.
A Vegebot nem az egyetlen fejlett technológia, amely a betakarítást segítheti, mondta a lapnak a Nissan mérnöke. Tetsuma Nakamura egy csúcstechnológiás megoldást fejlesztett ki a japán rizstermelők számára.
Az Aigamo robot, amely magyarul talán leginkább kacsarobotnak fordítható, a Yamagata prefektúrában, Japán északkeleti részén, kigyomlálja a rizs közül a gyomnövényeket, így a rizsnövények elegendő napfényt kapnak.
A technika segít a gazdálkodóknak csökkenteni a gyomirtószerek és a növényvédő szerek használatát az ültetvényeken, és azt a XX. századvégi gyakorlatot utánozza, ahol a valódi kacsák a vízben lebegve rovarokra vadásztak.
A Nissan nem tervezi, hogy a robotkacsát kereskedelmi forgalomba hozza, ám arra ösztönzi a többi vállalkozót, hogy tökéletesítsék ezt a technológiát.
Míg a kemény gyümölcsök és zöldségek betakarításához szükséges technológia viszonylag egyszerű, a puha gyümölcsöket nehéz volt betakarítani… eddig.
Az Octinion Robotics szakemberei kifejlesztették a „Rubion” robotot, amely egyedi technikát alkalmaz az eper leszedésére.
Az intelligens szerkezet naponta 360 kilogramm epret vagy szamócát képes betakarítani, összehasonlításul egy ember termelő képessége napi 50 kilogramm.
A cég technológiai vezetője elmondta, hogy a Rubion matematikai elemzéssel találja meg az epret, és infravörös hőméréssel állapítja meg a gyümölcs érettségét.
(Dailystar.co.uk, origo)
Kapcsolódó cikkeink
A NAK kiemelt feladatának tekinti a kiskultúrás növénytermesztés támogatását
A hazai kiskultúrás növénytermesztés sikerében kiemelt szerepe van a hatóságokkal…
Tovább olvasom >Soil-X-Change találkozó a talajmegújító innovációs partnerségekért
November 13-án az Agrárközgazdasági Intézet Nkft. (AKI) és a közös…
Tovább olvasom >A haltermelők az idei karácsonyi szezonra sem terveznek áremelést
A haltermelők az idei karácsonyi szezonra sem terveznek áremelést, amennyiben…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >Drágul a tej és a tejtermékek: mi áll az árak emelkedése mögött?
A tej és tejtermékek ára az elmúlt hónapokban jelentős növekedést…
Tovább olvasom >