Robotizáció a betakarításban
A mezőgazdaság az egyik olyan iparág, amely teljes mértékben képes kihasználni a robotizáció fejlődését. A Daily Star jelentése szerint Belgiumtól Angliáig és Japánig a gazdálkodók már robotokat használnak a termények napi betakarításához – olvasható az origo-n.
Július elején a Cambridge-i Egyetem jelentette be, hogy kifejlesztett egy zöldségszedő robotot, amely képes felismerni és sikeresen betakarítani a jégsalátát.
Ez a növény a nehéz emberi munkával begyűjthető növények egyike. Mostantól azonban az embereknek már nem szükséges bepiszkolniuk a kezüket, mivel a Vegebot-ot kiképezték arra, hogy többféle időjárási körülmények között is be tudja gyűjteni a salátát, egy növény betakarítása átlagosan 32 másodpercig tart.
A Vegebot nem az egyetlen fejlett technológia, amely a betakarítást segítheti, mondta a lapnak a Nissan mérnöke. Tetsuma Nakamura egy csúcstechnológiás megoldást fejlesztett ki a japán rizstermelők számára.
Az Aigamo robot, amely magyarul talán leginkább kacsarobotnak fordítható, a Yamagata prefektúrában, Japán északkeleti részén, kigyomlálja a rizs közül a gyomnövényeket, így a rizsnövények elegendő napfényt kapnak.
A technika segít a gazdálkodóknak csökkenteni a gyomirtószerek és a növényvédő szerek használatát az ültetvényeken, és azt a XX. századvégi gyakorlatot utánozza, ahol a valódi kacsák a vízben lebegve rovarokra vadásztak.
A Nissan nem tervezi, hogy a robotkacsát kereskedelmi forgalomba hozza, ám arra ösztönzi a többi vállalkozót, hogy tökéletesítsék ezt a technológiát.
Míg a kemény gyümölcsök és zöldségek betakarításához szükséges technológia viszonylag egyszerű, a puha gyümölcsöket nehéz volt betakarítani… eddig.
Az Octinion Robotics szakemberei kifejlesztették a „Rubion” robotot, amely egyedi technikát alkalmaz az eper leszedésére.
Az intelligens szerkezet naponta 360 kilogramm epret vagy szamócát képes betakarítani, összehasonlításul egy ember termelő képessége napi 50 kilogramm.
A cég technológiai vezetője elmondta, hogy a Rubion matematikai elemzéssel találja meg az epret, és infravörös hőméréssel állapítja meg a gyümölcs érettségét.
(Dailystar.co.uk, origo)
Kapcsolódó cikkeink
Az élőmarha-kereskedelem visszaesett, de a marhahúsexport közel másfélszeresére nőtt
Az AKI vágási statisztikai adatai szerint a 2025. január–júniusi időszakban…
Tovább olvasom >Békés vármegyében is megjelent a szőlő aranyszínű sárgasága betegsége
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elsőként Újkígyóson majd Mezőberényben vett…
Tovább olvasom >A NAK falugazdászai ingyen elkészítik a gazdaságátadási pályázatokat
Újabb szolgáltatással segíti tagjait a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A kisüzemi…
Tovább olvasom >További cikkeink
Több mint 70 milliárd forint értékben kapnak élelmiszer-utalványt az idősek
Összesen több mint 70 milliárd forint értékű élelmiszer-utalványt kapnak az…
Tovább olvasom >A VOSZ további javaslatokat tesz a vállalkozások működési feltételeinek javítására
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) további javaslatokat tesz…
Tovább olvasom >K&H: egyre gyakoribbak a szélsőséges időjárási viszonyok
Az időjárás ma már nem egy távoli, elméleti kockázat, hanem…
Tovább olvasom >