Robotizáció a betakarításban

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2019. 07. 26. 11:07

A mezőgazdaság az egyik olyan iparág, amely teljes mértékben képes kihasználni a robotizáció fejlődését. A Daily Star jelentése szerint Belgiumtól Angliáig és Japánig a gazdálkodók már robotokat használnak a termények napi betakarításához – olvasható az origo-n.

Július elején a Cambridge-i Egyetem jelentette be, hogy kifejlesztett egy zöldségszedő robotot, amely képes felismerni és sikeresen betakarítani a jégsalátát.
Ez a növény a nehéz emberi munkával begyűjthető növények egyike. Mostantól azonban az embereknek már nem szükséges bepiszkolniuk a kezüket, mivel a Vegebot-ot kiképezték arra, hogy többféle időjárási körülmények között is be tudja gyűjteni a salátát, egy növény betakarítása átlagosan 32 másodpercig tart.

A Vegebot nem az egyetlen fejlett technológia, amely a betakarítást segítheti, mondta a lapnak a Nissan mérnöke. Tetsuma Nakamura egy csúcstechnológiás megoldást fejlesztett ki a japán rizstermelők számára.

Az Aigamo robot, amely magyarul talán leginkább kacsarobotnak fordítható, a Yamagata prefektúrában, Japán északkeleti részén, kigyomlálja a rizs közül a gyomnövényeket, így a rizsnövények elegendő napfényt kapnak.

A technika segít a gazdálkodóknak csökkenteni a gyomirtószerek és a növényvédő szerek használatát az ültetvényeken, és azt a XX. századvégi gyakorlatot utánozza, ahol a valódi kacsák a vízben lebegve rovarokra vadásztak.

A Nissan nem tervezi, hogy a robotkacsát kereskedelmi forgalomba hozza, ám arra ösztönzi a többi vállalkozót, hogy tökéletesítsék ezt a technológiát.

Míg a kemény gyümölcsök és zöldségek betakarításához szükséges technológia viszonylag egyszerű, a puha gyümölcsöket nehéz volt betakarítani… eddig.

Az Octinion Robotics szakemberei kifejlesztették a „Rubion” robotot, amely egyedi technikát alkalmaz az eper leszedésére.

Az intelligens szerkezet naponta 360 kilogramm epret vagy szamócát képes betakarítani, összehasonlításul egy ember termelő képessége napi 50 kilogramm.

A cég technológiai vezetője elmondta, hogy a Rubion matematikai elemzéssel találja meg az epret, és infravörös hőméréssel állapítja meg a gyümölcs érettségét.

(Dailystar.co.uk, origo)

 

Kapcsolódó cikkeink