Már az áfabevételek sem növekednek a magas infláció miatt

Szerző: Trademagazin Dátum: 2023. 09. 22. 13:11

Az augusztusi események alapján a magyar költségvetés jelenlegi helyzete válságosnak tekinthető. Néhány fontos tényező a G7.hu elemzése szerint:

Nincs jó helyzetben a gazdaság

  1. Áfabevétel csökkenése: Augusztusban az államkasszába beérkezett áfabevétel 14,5%-kal alacsonyabb volt a tavalyi év azonos hónapjához képest. Ez csökkentette a költségvetés bevételeit.
  2. Kamatkiadások növekedése: Idén augusztusig jelentősen nőttek a kamatkiadások. Az állam közel nettó 1435 milliárd forintot költött kamatokra, ami 452 milliárd forinttal több, mint a tavalyi év azonos időszakában.
  3. Lehetséges túlzottdeficit-eljárás: A költségvetés hiányosságai miatt Magyarország esetleg túlzottdeficit-eljárásba kerülhet az Európai Unióban. Ennek következtében korrekciós intézkedéseket kellene bevezetni, vagy akár bírsággal is sújtható lenne az ország.
  4. Az infláció és lakossági fogyasztás hatása: Az árak augusztusban 16,4% -kal nőttek éves összevetésben, miközben a kiskereskedelmi forgalom 7,6% -kal csökkent. Ez az infláció és a fogyasztás csökkenése is kihat a jövedéki adóbevételekre.
  5. Az EU-s források előfinanszírozása: A magyar állam a visszatartott uniós forrásokat előfinanszírozza, ami további nyomást helyez a költségvetésre.

A kormány szigorú gazdaságpolitikára kényszerülhet, és az EU-val kapcsolatos konfliktusok rendezése is fontos lesz a pénzügyi stabilitás megőrzése érdekében. A költségvetési helyzet alakulása alapján válaszokat kell találni a fent említett problémákra, hogy ne súlyosbodjon tovább a gazdasági helyzet.

Kapcsolódó cikkeink