Már a pulyka sem kedvenc
Már nemcsak a sertéshús, hanem az olcsóbbnak tartott szárnyasok iránti kereslet is visszaesett. A legnagyobb veszteséget a pulykatenyésztők kénytelenek elkönyvelni.
A baromfi-feldolgozók jelzéseit összegző Agrárgazdasági Kutatóintézet legfrissebb jelentésében azt közölte, hogy bár tavaly november végéig közel azonos mennyiségű csirkét vásároltak a szárnyastartóktól – a visszaesés mindössze 1 százalék volt –, ám ezekért átlagosan 6 százalékkal kevesebbet fizettek a felvásárlók.
Az ágazaton belül legnagyobb forgalmúnak tartott csirkehúsok értékesítése 1 százalékkal csökkent, míg a korábban igen népszerű és jóval drágább pulykából már 5 százalékkal kevesebbet tudtak eladni. A kiskereskedelmi forgalomban a részben feldolgozott csirketermékek közül egyedül a csirkecombért fizettek 2 százalékkal többet a kereskedők, mint egy évvel korábban. A friss grillcsirke ára már 4 százalékkal, a mellfilé pedig 6 százalékkal visszaesett.
A baromfihúsok iránti forgalom változását jelzi az is, hogy a korábban prémiumterméknek számító pulykahúst is kevesebben keresik. A Baromfi Terméktanács adataiból már az derül ki, hogy az esztendő első kilenc hónapjában, az egy évvel korábbinál negyedével kevesebb pulyka került a feldolgozókba. 20 százalékot meghaladó mértékkel csökkent a belföldi értékesítés és ennél valamivel kisebb arányban az import is. A szárnyastartók és -feldolgozók veszteségeit tompította, hogy a kereskedelem 23, illetve 14 százalékkal fizetett többet e termékekért – írja a Népszabadság Online.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Visszafogott év után erős az ünnepi szezon
Az online vásárlók 74%-a, mintegy 3,1 millió fő készül az…
Tovább olvasom >Régiók harca: ezek a legnépszerűbb ételek a magyarok szerint
Mexikói ételekből az országos átlag ötszöröse fogy Debrecenben, míg Szeged…
Tovább olvasom >Vállalkozásra szabott csarnokok segítik a KKV-k fejlődését és növekedését
A RaktárAD belga-magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező logisztikai fejlesztő új fejezetet…
Tovább olvasom >