Már a héten tárgyalhatja a kormány az élelmiszerárstop kivezetését

Szerző: Trademagazin Dátum: 2023. 01. 24. 14:27

Raskó György agrárközgazdász közölte a Klubrádióban: ő úgy tudja, hogy már a szerdán “tárgyalni fogja a kormány ezt a problémakört”.

Már a héten eldőlhet, mikor vezetik ki az árstopot

A költségvetési bizottságban hétfőn, – amikor beszámolt a 2023-as büdzséről – Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium államháztartásért felelős államtitkára az ülésen közölte:

A kormány tavaly 2023. április 30-ig meghosszabbította az élelmiszerárstopokat a kristálycukor, a búzafinomliszt, a finomított napraforgó-étolaj, a házi sertéscomb, a csirkemell, csirke far-hát, csirkehát, csirkefar, csirkeszárnyvég, az ultramagas hőmérsékleten hőkezelt 2,8 százalék zsírtartalmú tej, illetve a tojás és az étkezési burgonya esetében.

Az első hét termék ára nem lehet magasabb a 2021. október 15-én megszabottnál, a tojásé és a burgonyáé pedig a 2022. szeptember 30-ai árnál.

Az elmúlt időszakban ugyanakkor Parragh László, az Iparkamara elnöke is felvetette ezt, az ATV Egyenes beszédben azt mondta: szakmailag az is elképzelhető, hogy fokozatosan vezessék ki az árstopot. Már most is itt van, de a tavasz folyamán bekövetkezik az az állapot, amikor ki lehet vezetni az árstopot.

A VOSZ Kereskedelmi Tagozatának az elnöke, Krisán László szintén azt mondta, hogy fokozatosan, vagy egyben, de termékenként végig nézve, ha az infláció úgy alakul, akkor ideje lesz kivezetni az ársapkát.

Kapcsolódó cikkeink