Magazin: Már a diszkontokban veszik a legtöbb virslit

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 02. 28. 12:20

Tavaly ritkábban vásároltunk virslit, ami a stabil vásárlói kör ellenére enyhe visszaesést eredményezett a piacon. A hazai vásárlók a diszkontok felé fordultak, de ez a jelenség nemcsak e termék piacán, hanem a teljes napi fogyasztási cikkek piacán megfigyelhető. A jelenség legfőbb előidézője az olcsóbb kilogrammonkénti diszkontár – mutatják a GfK Hungária ConsumerScan adatai.

A tavalyi első hét hónapban a hazai háztartások nyolctizede vásárolta a kategóriát, amiben az előző évek trendjei tükröződnek vissza. Azonban a virslik piaca mennyiségben enyhe csökkenést mutatott, ami mögött a ritkuló vásárlási alkalmakat kell keresnünk, azaz tavaly kevésbé gyakran vásároltunk virslit, mint tavalyelőtt.

A teljes kategóriára jellemző stabil vásárlói létszám már nem minden értékesítési csatornára igaz. Miközben a szupermarketekben és a diszkontokban többen, addig a hipermarketekben kevesebben vásároltak virslit. A kisboltokban stabil volt a vásárlói létszám.

2011 első hét hónapjában egy átlagos diszkontban való vásárlás során a hazai piaci átlagárnál 16 százalékkal olcsóbban, 774 forintos kilogrammonkénti áron került a vásárlók kosarába a termék. Ráadásul ez még 2 százalékkal olcsóbb, mint a 2010 első hét havi ár.

A virslikategória visszaesése mögött első helyen a csökkenő vásárlási gyakoriság állt. Azonban a diszkont csatorna e tekintetben is „külön utakat járt”, hiszen csak ebben a csatornában növekedett ez a mutató, tehát diszkontokban gyakrabban vettünk virslit tavaly, mint tavalyelőtt.

Ezek után nem meglepő, hogy a diszkont csatorna átvette a piacvezető helyet a háztartási mennyiségi vásárlásokban. A vizsgált időszakban 100-ból 27 kilogrammot már ebben a bolttípusban vásároltak meg a hazai háztartások.

Kapcsolódó cikkeink