Májusig drága marad az eper

Szerző: Trademagazin Dátum: 2023. 03. 10. 10:46

Sokáig idénygyümölcsként tartottuk nyilván az epret, és már előre készültünk a nyár elejére, hogy élvezzük az utánozhatatlan ízélményt, amelyet ez a bogyós gyümölcs (is) szerez, mostanra már a szamóca is négy évszakossá vált, azaz alig van olyan időszak, amikor nem kapható.

A 2022-es szezon kimondottan rossz volt

„Magyarországon április 10-20. között indul a szamóca szüretelése az üvegházakban és fűtött fóliákban. Ez az időszak napfényes, kora tavaszi időszak esetén akár április elejére is előre jöhet. A fűtetlen termesztőberendezésekben április közepén, második felében számolhatunk a betakarítás megindulásával. Ettől kezdve tehát már van magyar szamóca a piacon, de igazén csak májusban, a szabadföldi kultúrák betakarításával jelenik meg a magyar termés, és – az időjárás alakulásától függően – június első felében, illetve közepén fejeződik be a szezon”

– mondta az Indexnek Apáti Ferenc, a FruitVeb elnöke.

A 2022-es évről összességében elmondható, hogy a termelők az előző két évhez képest kifejezetten rossz évet zártak. A fajlagos termelési költség nagyon megugrott, miközben az értékesítési árak lényegében nem változtak.

Tavaly egy kiló magyar szamóca termelői ára április vége felé a nagybani piacon 2000-2400 forint körül volt. Az importtételek esetében tágabb árintervallumról lehet beszámolni, jellemző volt a 3,0-4,5 euró közötti ársáv, és főleg görög áru jelent meg a magyar piacon. A FruitVeb tapasztalatai szerint 2021-hez képest tavaly valamelyest nőtt az importvolumen, ami adódhatott abból, hogy a háború miatt a görögök is elveszítették az ukrán és az orosz piacot. Emiatt a görög termelők elég elkeseredettek voltak, akár ár alatt is eladták a termést, csak hogy értékesíteni tudják, mert a szezon ilyen korai pontján még nagy volt az árolló.

Az Agrárközgazdasági Intézet adatai szerint a Budapesti Nagybani Piac kínálatában a Görögországból származó szamóca leggyakoribb bruttó ára 2023. február végén 2600 forint körül mozgott.

Kapcsolódó cikkeink