Magyarországon 1,8 millió tonna élelmiszert dobnak ki évente
Magyarországon évente 1,8 millió tonna élelmiszert dobnak ki, amelyből mindössze 2000 tonna kerül ismét élelmiszerként a rászorulók asztalára – mondta Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.
Az egyesület elnöke annak kapcsán beszélt erről, hogy másik 12 szervezettel együtt megszervezték az Esélyt az ételnek napot, amelynek keretében 5000 adag ételt osztanak szét a rászorulók között a fővárosban és környékén.
Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára szintén arról beszélt: mérsékelni kell az élelmiszer-pazarlást, mivel az nemcsak az elkészült élelmiszerek felhasználását csökkenti, hanem a rájuk fordított pénz is kárba vész.
Cseh Balázs az MTI-nek elmondta: az egyesület évente mintegy 300 000 rászorulónak biztosít különböző élelmiszeradományokat, amelynek az elosztásában mintegy 220 civil szervezet működik közre.
Az elnök közölte: a múlt évben mintegy 1500 tonna élelmiszert osztottak szét a rászorulók között, amelynek értéke megközelítette az 1,5 milliárd forintot.
Cseh Balázs uniós viszonyítási számokra hivatkozva úgy becsülte, hogy Magyarországon a tényleges éhezők száma 100 000-200 000 között mozoghat. A minőségi éhezőké pedig, akik nem jutnak megfelelő összetételű táplálékhoz, milliós nagyságrendű lehet.
Az Eurostat adatai szerint Magyarországon arra a kérdésre, hogy tud-e kétnaponta húst vagy a húsnak megfelelő fehérjét tartalmazó vegetáriánus élelmiszert vásárolni, a megkérdezettek 35 százaléka válaszolt nemmel.
Feldman Zsolt az MTI-nek arról beszélt, hogy a múlt évben a szaktárca és az élelmiszerbank egyesület az Élelmiszer érték elnevezésű fórumot hozott létre az élelmiszerpazarlás és -veszteség csökkentésére. A fórum tevékenységével arra szeretnék felhívni az élelmiszer termelők és gyártók figyelmét, hogy jobb gyakorlatok alkalmazásával az élelmiszerelőállítás során keletkező veszteségek lényegesen csökkenthetők. Most ugyanis az országban keletkező élelmiszerveszteség kétharmada a feldolgozás során, 17 százaléka pedig a termelési folyamat különböző fázisaiban keletkezik. Ennek csökkentése a termelők és a feldolgozók érdeke is – mutatott rá a helyettes államtitkár.
Dominika Jarosz, a Feeding the 5000 menedzsere az eseményen elmondta, az általa képviselt londoni székhelyű szervezet világszerte az élelmiszerpazarlás megszüntetéséért dolgozik. Örömét fejezte ki, hogy akciójukba bekapcsolódott Budapest is. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Az Országos Kereskedelmi Szövetség élelmiszerkiskereskedői karácsonykor is a rászorulók mellett állnak
A Szövetség 7 élelmiszerkereskedő tagja (Aldi, Auchan, Lidl, Penny, SPAR,…
Tovább olvasom >Magyar ételpazarlási körkép a Munchcsal
A Munch sajtóeseményt tartott „Miért menő az ételmentés?” címmel, amelyen…
Tovább olvasom >Negyvenezer adag törődés: az Élelmiszerbank és egy budapesti partiszervíz cég összefogásával új szintre lépett az ételmentés Magyarországon
2024. november 20-án elérte a negyvenezredik adagot a Magyar Élelmiszerbank…
Tovább olvasom >További cikkeink
Gyümölcslékoncentrátum-gyártót vásárolt az Eckes-Granini Németországban
Európa egyik vezető gyümölcslégyártója, az Eckes-Granini megvásárolta Németországban a gyümölcsital-koncentrátumok…
Tovább olvasom >Megjelent a Trade magazin 2024/12-2025/1. száma
A digitális verzió ezúttal is bővített formában, 192 oldalon jelent meg. Alább, a levél alján…
Tovább olvasom >Visszafogott év után erős az ünnepi szezon
Az online vásárlók 74%-a, mintegy 3,1 millió fő készül az…
Tovább olvasom >