Magyarország túlteljesítette a növényvédő szerrel szennyezett csomagolóanyagok begyűjtésére vonatkozó célszámot

Szerző: STA Dátum: 2024. 06. 19. 09:30

Magyarország túlteljesítette a növényvédő szerrel szennyezett csomagolóanyagok begyűjtésére vonatkozó célszámot – közölte a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. szakmai partnerével, a CSEBER Nonprofit Kft.-vel közös közleményben az MTI-vel.

Kiemelték, 2023-ban 77 százalékos rekord visszagyűjtési arányt értek el a növényvédő szerrel szennyezett göngyölegek hazai begyűjtésére szakosodott CSEBER gyűjtőhelyek. Ez a mutató világviszonylatban is kimagasló, és meghaladja a 2025-ös európai célszámot is. Hozzátették, a növényvédő szerrel szennyezett göngyölegek ugyan nem minősülnek veszélyes hulladéknak, de megfelelő ártalmatlanításuk és hasznosításuk különleges kezelést igényel. A CSEBER Nonprofit Kft. 2003 óta foglalkozik a növényvédő szerrel szennyezett csomagolóeszközök magyarországi visszagyűjtésével, 2023. július 1-jétől pedig a MOHU Hulladékgazdálkodási Zrt.-vel szakmai együttműködésben folytatja tevékenységét – írták a közleményben. Felidézik, hogy a gyűjtés megszervezését, a gyűjtéssel kapcsolatos egyéb feladatokat továbbra is a CSEBER látja el, míg a gyűjtőhelyekről történő elszállítás, a hulladékkezelés a koncessziós rendszer elindulása óta a MOHU feladata. A közlemény szerint a vártnál jobb, nemzetközi összevetésben is kiemelkedő eredmény eléréséhez hozzájárult a MOHU hulladékkoncessziós tevékenysége, illetve a két társaság szakmai együttműködése. Kitértek arra, hogy a CropLife International 43 országból származó adatai alapján 2022-ben a hasonló gyűjtőrendszerek világszerte átlagosan 62 százalékos visszagyűjtési arányt értek el, míg az ilyen rendszert működtető 20 európai országban átlagosan 71 százalékos volt a visszagyűjtési arány.

A CropLife Europe célkitűzése, hogy 2025-ig Európa-szerte 75 százalékra emelkedjen a visszagyűjtési arány, és hogy az Európai Unió minden tagállamában működjön a növényvédő szerrel szennyezett göngyölegek szakszerű visszagyűjtésére és kezelésére szolgáló dedikált gyűjtőrendszer – írták a közleményben.

Runtág Tivadar, a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. operatív igazgatója a közleményben hangsúlyozta, a hulladékkoncesszió első évében elért 77 százalékos arány túlszárnyalta a MOHU várakozásait és terveit. Szeretnének még több gazdát megszólítani és újabb gyűjtőpontokat bevonva bővíteni az országos hálózatot. A CSEBER Nonprofit Kft. honlapján közzétett tájékoztatás szerint a társaság 150 gyűjtőhelyen van jelen, ahol kiürült és megtisztított csomagolóanyagokat a felhasználótól dokumentálva átvesznek. Nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a CSEBER Nonprofit Kft. értékesítési nettó árbevétele 2023-ban 303 millió forint volt az előző évi 471 millió forinttal szemben. A társaság adózott eredménye 17,3 millió forint volt 2023-ban az előző évi 3,4 millió forint veszteség után.

MTI

Kapcsolódó cikkeink