Magyarország tortái
Egyre nagyobb érdeklődés mellett, egyre több cukrászda részvételével zajlanak az évenkénti országtortaversenyek.
A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete tizenkettedik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” pályázatot. Új, kreatív ötleteket, főleg magyaros ízvilágú, az ünneppel vagy Magyarországgal összefüggésbe hozható torták versenyeznek, amelyek csak természetes és egészséges alapanyagokat tartalmaznak.A győztest idén 29 torta közül választotta ki a szakmai zsűri: Sztaracsek Ádám komáromi cukrász alkotása, a Komáromi Kisleány viselheti a kitüntető címet.
Az ipartestület az Egy Csepp Figyelem Alapítvánnyal közösen párhuzamosan évente meghirdeti a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt is. Idén a budapesti Nándori Cukrászda hozzáadott cukor nélkül készült édessége nyerte el a címet. A Három kívánság fantázianevű kreáció Nándori László budapesti cukrászmester munkája.
A két torta országszerte több száz cukrászdában megkóstolható. A két győztes cukrászt a díjkiosztó után kérdeztük. //
Évtizedek tapasztalataival
Nándori László
– Harmadszor nyerte el ezt a díjat. Különös hangsúlyt fektet a cukormentes édességek területére?
– Nem, csak éppen a hagyományos torták versenyét eddig még nem nyertük meg. A 2016-os Év Fagylaltja versenyt igen; tradicionális cukrászda vagyunk, a speciális igények kielégítésére készült termékeink csak a forgalom 5 százalékát teszik ki. Ezzel együtt régóta kísérletezünk ezekkel: nemcsak, mert illenek a mai trendekbe, hanem mert készítésük egyfajta gesztus, figyelmesség vendégeink irányába. Szakmailag persze ez a nehezebb pálya, és a tudatos étkezés drágább is a fogyasztó számára.
– Hogy készült a torta?
– Nem hetek, hónapok viaskodásának kell az ilyesmit elképzelni, hiszen évtizedek óta naponta készítünk százféle süteményt. Ezúttal a tészta egy korábbi hasonló továbbfejlesztett változata volt, a meggyet meg a túrót pedig egyenként is nagyon szeretem, így hát „összedolgoztam” őket. 3-4-szer csináltuk meg, mire minden a helyére került. Tudatosan mentem a házias ízek irányába, szemben a most divatos franciás vonallal.
– Hogyhogy néhány év szünet után futottak csak neki a harmadik győzelmet hozó versenynek?
– Nemcsak szakmai munkával jár egy ilyen megmérettetés, a vele járó egyéb erősfeszítések, a sikerrel járó későbbi feladatok tűntek megterhelőnek, úgy véltem, pihennem kell. Azután úgy alakult, hogy míg a két nyertes tortánk azóta is keresett a cukrászdánkban, az utána jövő cukormentes győztesek gyorsan kikoptak a kínálatból – hiányérzetem lett. Mindig úgy éreztem, hogy mi jó úton haladunk, ideje volt hát visszatérnem! //
Ösztönös tehetség
Sztaracsek Ádám
– 24 évesen a szakma csúcsára jutott! Honnan a hév, honnan az inspiráció?
– Négy éve vagyok cukrász, de az azt megelőző kétéves képzés alatt is állandóan versenyeztem, nem ez az első aranyérmem – ha a legfontosabb is. Napi szinten dolgozom a családi cukrászdánkban, állandóan új dolgokkal próbálkozom, tele a fejem ötletekkel. Bár először nem is akartam cukrász lenni, de a hozzáállást biztosan örököltem a szüleimtől, akik ugyancsak különféle versenyek győztesei voltak korábban.
– Hogyan készül egy ilyen torta?
– Soha nem úgy, hogy „nekiáll” az ember; fejben kezdődik a munka. Idén ez úgy alakult, hogy két hónapig tervezgettem, aztán két nap alatt megcsináltam; gyakorlatilag egyetlen dolgot változtatva a második próbálkozáskor. Persze még a döntőbe került változat a zsűri javaslatai alapján módosult némileg. A másikat, a gesztenyést ehhez képest már csak improvizáltam – az idei Év Fagylaltja versenyen közönségdíjas gesztenyefagylaltom adta az ötletet.
– Innen hová lehet még továbblépni?
– A versenyzés tekintetében, higgye el, fogalmam sincs – főleg, hogy még a szakmából is érnek támadások a közösségi oldalakon. Viszont az biztos, hogy 75 éves édesapámtól idén átveszem a cukrászdát. //
Kapcsolódó cikkeink
Cukorbetegség világnapja: metrómegállókban ellenőrizhetjük a vércukorszintünket
Utazás közben is tehetnek az egészségükért azok, akik november 14-én,…
Tovább olvasom >Hatalmas vállalkozói érdeklődés mellett mutatkoztak be az új versenyképességet növelő uniós pályázatok a budapesti kamara tájékoztató fórumán
Több mint egy évtizedes kihagyás után budapesti cégek számára is…
Tovább olvasom >Ízek kavalkádja
Kovács Alfréd váci cukrász alkotása, a „Mákvirág” fantázianevű torta viselheti…
Tovább olvasom >További cikkeink
Digitális formában is elérhetővé válik a SZÉP-kártya 2025-től
2025. szeptember 1-jétől jelentős változás lép életbe a SZÉP-kártya felhasználásában:…
Tovább olvasom >A MOL Campus mindkét étterme, a Virtu és a Zazie is Michelin ajánlást kapott
Mindössze egy évvel a megnyitásukat követően a MOL Campus mindkét…
Tovább olvasom >