Magyarország tortái 2019

Szerző: Tisza Andrea Dátum: 2019. 08. 20. 09:29

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete idén tizenharmadik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt, amelyre a szervezők ezúttal is magyaros ízvilágú, természetes alapanyagokat feldolgozó recepteket vártak.

A szakmai zsűri 31 torta közül választotta ki a legjobbat: idén Magyarország Tortája a dunaföldvári Tóth Norbert alkotása, a Boldogasszony csipkéje lett, az ország cukormentes tortájának pedig a szegedi Gyuris László Kicsi Gesztenyéjét választották.

A zsűri kétfordulós értékelés után hirdetett győztest. Az első körben az anonim nevezett tortákból választottak ki ötöt, majd ezeket újrakóstolták és javaslatokat tettek azok tökéletesítésére. A döntőben a versenyzők élőben készítették el a tortákat, ezeket szakmai szempontok alapján pontozták.

A Boldogasszony csipkéjét roppanós réteg, málnás áztatóval átitatott piskóta, málnás-fehércsokoládés krém, citromos-bazsalikomos felvert ganache – ez idézi a torta tetején a csipkét –, málnalekvár és málnás meringue alkotják, melyek közeit málnalekvár tölti ki. Liofilizált málnadarabokkal megszórt meringue-ekkel és zöldre színezett fehércsokoládé lapkákkal díszítik.
A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt idén Gyuris László, a szegedi A Cappella cukrászda aranykoszorús cukrászmestere nyerte meg a Kicsi Gesztenye névre keresztelt tortájával. A sütemény nem tartalmaz hozzáadott cukrot és gabonalisztet, gesztenyét, áfonyát és mogyorót azonban igen.

A torta ízvilágát a gesztenye alapozza meg, melyet a kellemesen savanykás áfonya és a mogyorós ropogós teszi teljessé. Az édesség tetejét cukormentes tejcsokoládé borítja, amit koronaszerűen vesznek körbe a csokoládéívek. A Kicsi Gesztenye szeletenként csupán 14,9 g szénhidrátot és 204 kcal-t tartalmaz. //

 

Kapcsolódó cikkeink