Magyarország tortái
Egyre nagyobb érdeklődés mellett, egyre több cukrászda részvételével zajlanak az évenkénti országtortaversenyek.
A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete tizenkettedik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” pályázatot. Új, kreatív ötleteket, főleg magyaros ízvilágú, az ünneppel vagy Magyarországgal összefüggésbe hozható torták versenyeznek, amelyek csak természetes és egészséges alapanyagokat tartalmaznak.A győztest idén 29 torta közül választotta ki a szakmai zsűri: Sztaracsek Ádám komáromi cukrász alkotása, a Komáromi Kisleány viselheti a kitüntető címet.
Az ipartestület az Egy Csepp Figyelem Alapítvánnyal közösen párhuzamosan évente meghirdeti a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt is. Idén a budapesti Nándori Cukrászda hozzáadott cukor nélkül készült édessége nyerte el a címet. A Három kívánság fantázianevű kreáció Nándori László budapesti cukrászmester munkája.
A két torta országszerte több száz cukrászdában megkóstolható. A két győztes cukrászt a díjkiosztó után kérdeztük. //
Évtizedek tapasztalataival
Nándori László
– Harmadszor nyerte el ezt a díjat. Különös hangsúlyt fektet a cukormentes édességek területére?
– Nem, csak éppen a hagyományos torták versenyét eddig még nem nyertük meg. A 2016-os Év Fagylaltja versenyt igen; tradicionális cukrászda vagyunk, a speciális igények kielégítésére készült termékeink csak a forgalom 5 százalékát teszik ki. Ezzel együtt régóta kísérletezünk ezekkel: nemcsak, mert illenek a mai trendekbe, hanem mert készítésük egyfajta gesztus, figyelmesség vendégeink irányába. Szakmailag persze ez a nehezebb pálya, és a tudatos étkezés drágább is a fogyasztó számára.
– Hogy készült a torta?
– Nem hetek, hónapok viaskodásának kell az ilyesmit elképzelni, hiszen évtizedek óta naponta készítünk százféle süteményt. Ezúttal a tészta egy korábbi hasonló továbbfejlesztett változata volt, a meggyet meg a túrót pedig egyenként is nagyon szeretem, így hát „összedolgoztam” őket. 3-4-szer csináltuk meg, mire minden a helyére került. Tudatosan mentem a házias ízek irányába, szemben a most divatos franciás vonallal.
– Hogyhogy néhány év szünet után futottak csak neki a harmadik győzelmet hozó versenynek?
– Nemcsak szakmai munkával jár egy ilyen megmérettetés, a vele járó egyéb erősfeszítések, a sikerrel járó későbbi feladatok tűntek megterhelőnek, úgy véltem, pihennem kell. Azután úgy alakult, hogy míg a két nyertes tortánk azóta is keresett a cukrászdánkban, az utána jövő cukormentes győztesek gyorsan kikoptak a kínálatból – hiányérzetem lett. Mindig úgy éreztem, hogy mi jó úton haladunk, ideje volt hát visszatérnem! //
Ösztönös tehetség
Sztaracsek Ádám
– 24 évesen a szakma csúcsára jutott! Honnan a hév, honnan az inspiráció?
– Négy éve vagyok cukrász, de az azt megelőző kétéves képzés alatt is állandóan versenyeztem, nem ez az első aranyérmem – ha a legfontosabb is. Napi szinten dolgozom a családi cukrászdánkban, állandóan új dolgokkal próbálkozom, tele a fejem ötletekkel. Bár először nem is akartam cukrász lenni, de a hozzáállást biztosan örököltem a szüleimtől, akik ugyancsak különféle versenyek győztesei voltak korábban.
– Hogyan készül egy ilyen torta?
– Soha nem úgy, hogy „nekiáll” az ember; fejben kezdődik a munka. Idén ez úgy alakult, hogy két hónapig tervezgettem, aztán két nap alatt megcsináltam; gyakorlatilag egyetlen dolgot változtatva a második próbálkozáskor. Persze még a döntőbe került változat a zsűri javaslatai alapján módosult némileg. A másikat, a gesztenyést ehhez képest már csak improvizáltam – az idei Év Fagylaltja versenyen közönségdíjas gesztenyefagylaltom adta az ötletet.
– Innen hová lehet még továbblépni?
– A versenyzés tekintetében, higgye el, fogalmam sincs – főleg, hogy még a szakmából is érnek támadások a közösségi oldalakon. Viszont az biztos, hogy 75 éves édesapámtól idén átveszem a cukrászdát. //
Kapcsolódó cikkeink
Megjelent az agrárágazati civil szervezeteket támogató pályázat 2025. évi felhívása
Az Agrárminisztérium 2025-ben is segítséget kíván nyújtani az agrárágazati civil…
Tovább olvasom >Tavaszi átalakulás az állami támogatások egy fontos rendszerében: így változhatnak a szabályok
Jelentős változáson mehet keresztül idén tavasszal az egyedi kormánydöntés alapján…
Tovább olvasom >A hazai innovációk levédésére vissza nem térítendő támogatásra lehet pályázni
A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI Hivatal) idén…
Tovább olvasom >További cikkeink
Ma is megbéníthatja az európai turizmust egy vulkán?
Tizenöt évvel az izlandi Eyjafjallajökull vulkán 2010-es kitörése után, amely…
Tovább olvasom >Nemzetközi árajánlati rendszer – átláthatóbb rendezvényszervezési piac
Nemzetközi árajánlati rendszer bevezetését javasolja a MaReSz a rendezvénypiac számára.…
Tovább olvasom >Túlturizmus Európában: vízágyús tüntetések Barcelonában, tiltások Budapesten
A rövid távú lakáskiadás, a turistahordák és az infrastruktúra túlterheltsége…
Tovább olvasom >