Magyarország már mentes a madárinfluenzától, de Hollandiában ismét több ezer baromfit mészároltak le

Szerző: STA Dátum: 2022. 08. 15. 13:40

Mind az ötezer tojótyúkot leölték abban a holland tojástermelő gazdaságban, ahol a reggeli órákban azonosítottak madárinfluenza-fertőzést, a közelben található hét másik gazdaság baromfiállományát is megsemmisítették – közölte a holland mezőgazdasági minisztérium hétfőn.

Ezrével kerültek veszélybe a baromfik a környező gazdaságokban. (Fotó: Pixabay)

Míg hazánkban nemrég kihirdették, hogy a hatóságok madárinfluenzától mentesnek nyilvánították az országot, addig a Dutchnews című holland hírportál beszámolója szerint a közép-kelet-hollandiai Gelderland tartomány Lunteren nevű településén észlelt madárinfluenza-fertőzés miatt az érinettt gazdaság 10 kilométeres körzetében található 235 baromfitartó gazdaság állományát is vizsgálják. Az állattartók a korábbinál szigorúbb higiéniai követelményekre és kereskedelmi korlátozásokra számíthatnak.

Hans Staghouwer holland mezőgazdasági miniszter “rendkívül aggasztónak” nevezte a helyzetet, és azt mondta: a hétfőn észlelt fertőzés baromfitartók tucatjára lesz negatív hatással.

A hírportál szerint nem ez az első eset a régióban. Az érintett településen tavaly októberben 53 gazdaság állományában azonosítottak madárinfluenza-fertőzést. A fertőzés megjelenése óta több mint 3,5 millió baromfit öltek le. Hollandiában mintegy 1700 baromfitartó gazdaság működik, amelyek fele tojást termel. A telepek összesen mintegy 10 milliárd tojást biztosítanak évente – közölte a holland hírportál.

MTI

Kapcsolódó cikkeink