Magyarország erősíteni kívánja nemzetközi gabonatudományi együttműködéseit

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 04. 27. 11:23

Az összehangolt kutatások erősítése érdekében döntött úgy Magyarország, hogy csatlakozik a Wheat Initiative-kezdeményezéshez, amely azokat az országokat, illetve búzanemesítéssel foglalkozó kutatóintézeteket, vállalatokat fogja össze, amelyek készek arra, hogy erőiket egyesítsék a búzatermesztéssel kapcsolatos globális kihívások megoldása érdekében – a Földművelésügyi Minisztérium (FM) hétfői közleménye szerint egyebek mellett erről is beszélt Feldman Zsolt, a tárca agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára egy budapesti konferencián.

buza

A helyettes államtitkár hangsúlyozta, hogy a világban számtalan helyen folyik párhuzamos, de a célokban és a megvalósítás módjaiban mégis sokszor eltérő nemesítési és kutatási program.

A Wheat Initiative fő feladata, hogy nemzetközi szinten támogassa és erősítse a búzával kapcsolatos kutatásokat, meghatározza a búzakutatás prioritásait, katalizátor szerepet töltsön be a források megszerzésében és összehangolja a világban folyó búzakutatási programokat az élelmezés-biztonság fenntartható formában történő erősítése érdekében – fogalmazott Feldman Zsolt az FM közleménye szerint.

Becslések szerint a világ gabonaszükséglete 1 milliárd tonnával lesz több a jelenleginél 2050-re. Az agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár kiemelte: a fenntarthatóság, az egészség és a minőség olyan kulcsfogalmak, amelyek ma már ugyanúgy meghatározzák a gabonaszektor és ezzel a gabonatudomány munkáját, mint a mennyiségi növekedés iránt támasztott igények.

Feldman Zsolt szerint fontos egyesíteni az erőket a minél eredményesebb kutatások érdekében, és hozzásegíteni a gazdálkodókat, főleg a családi gazdaságokat a kutatási eredmények gyakorlati alkalmazásához.

A gabonafélék jelenleg is a legalapvetőbb élelmiszerforrásnak minősülnek, termesztésük a magyar mezőgazdaság 30 százalékát teszi ki – áll a közleményben. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink