Magyarország egyre fontosabb húsipari szereplő

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 05. 13. 12:17

Az elmúlt évtizedek gazdasági és geopolitikai változásai számos iparágban okoztak átrendeződéseket, de kevés olyan terület van, ahol ez a változás olyan markáns lenne, mint az agrárszektorban. Közép-Európa mezőgazdasága egyre fontosabb szerepet tölt be az európai és a globális piacokon, különösen az állattenyésztés és a takarmánytermelés területén. Mindez a hazai húsipar fejlődésére is kihat.

Európa új agrárközpontja

A nyugat-európai országokban megfigyelhető állattenyésztési ipar kiszorulása és az ezzel egyidejűleg Közép-Európába történő áthelyeződése jelentős változásokat hozott. „A táplálkozási szokások változása és az állatjóléti szabályozások miatt a termelés keletre tolódott. Ma már Lengyelország, Románia, és Magyarország is fontos szereplő a régióban” – magyarázza Horváth Péter, az UBM csoport vezérigazgatója az Agrárszektornak.

Takarmánytermelés a középpontban

A baromfira és más állati fehérjék iránti növekvő kereslet tovább fűti a takarmánytermelést. Horváth Péter hozzátette: „Az ukrán konfliktus és annak európai mezőgazdaságra gyakorolt hatásai is befolyásolják a piacot, erősítve a közép-európai országok stratégiai jelentőségét.”

A takarmány iránti keresletet két fő megatrend is erősíti: a vöröshúsról baromfira való átállás és a nyugati országokban tapasztalható termelési környezet változása. A növekedés elősegítésében az UBM jelentős beruházásokat hajtott végre Romániában, ahol a Kerelőszentpálon található üzemük évente 220 ezer tonna takarmányt állít elő.

Húsfogyasztási szokások és piaci kilátások

Az EU jelentése szerint, bár a baromfihús fogyasztásának növekedése lassulhat, továbbra is emelkedni fog az elkövetkező években. Lengyelország kiemelkedik ebben a trendben; az ország mára az EU vezető baromfihús exportőrévé vált, jelentős előrelépést mutatva a nagyüzemi termelésben és az exportban.

A lengyel és román szakértők szerint a regionális növekedési kilátások továbbra is bíztatóak, amit a helyi termelők és a kormányzati támogatások is elősegítenek. A takarmánytermelés és az állattenyésztés terén várható bővülés összhangban áll a globális trendekkel, amelyeket az OECD és a FAO is alátámaszt.

Az ukrán kérdés és a jövő

Az ukrán mezőgazdasági szektor kapcsán felmerülő kihívások és lehetőségek szintén központi témát képeznek a közép-európai agrárstratégiákban. „Ukrajna EU-hoz való esetleges csatlakozása új dinamikát hozhat a régió mezőgazdasági piacain” – vélekedik Wojciech Zarzyck, a Lengyel Takarmány- és Gabonatermesztők Kamarájának elnöke.

A közép-európai országok agráriparának jövője így nem csupán a belső fejlődésen, hanem a geopolitikai és gazdasági változásokon is múlik. Az ágazat szereplői készen állnak a kihívásokra és a piaci lehetőségekre, amelyek a közeljövőben adódhatnak, miközben a régió agrárstratégiája egyre inkább meghatározó tényezővé válik Európában.

Kapcsolódó cikkeink