Magyarország egyre fontosabb húsipari szereplő
Az elmúlt évtizedek gazdasági és geopolitikai változásai számos iparágban okoztak átrendeződéseket, de kevés olyan terület van, ahol ez a változás olyan markáns lenne, mint az agrárszektorban. Közép-Európa mezőgazdasága egyre fontosabb szerepet tölt be az európai és a globális piacokon, különösen az állattenyésztés és a takarmánytermelés területén. Mindez a hazai húsipar fejlődésére is kihat.
Európa új agrárközpontja
A nyugat-európai országokban megfigyelhető állattenyésztési ipar kiszorulása és az ezzel egyidejűleg Közép-Európába történő áthelyeződése jelentős változásokat hozott. „A táplálkozási szokások változása és az állatjóléti szabályozások miatt a termelés keletre tolódott. Ma már Lengyelország, Románia, és Magyarország is fontos szereplő a régióban” – magyarázza Horváth Péter, az UBM csoport vezérigazgatója az Agrárszektornak.
Takarmánytermelés a középpontban
A baromfira és más állati fehérjék iránti növekvő kereslet tovább fűti a takarmánytermelést. Horváth Péter hozzátette: „Az ukrán konfliktus és annak európai mezőgazdaságra gyakorolt hatásai is befolyásolják a piacot, erősítve a közép-európai országok stratégiai jelentőségét.”
A takarmány iránti keresletet két fő megatrend is erősíti: a vöröshúsról baromfira való átállás és a nyugati országokban tapasztalható termelési környezet változása. A növekedés elősegítésében az UBM jelentős beruházásokat hajtott végre Romániában, ahol a Kerelőszentpálon található üzemük évente 220 ezer tonna takarmányt állít elő.
Húsfogyasztási szokások és piaci kilátások
Az EU jelentése szerint, bár a baromfihús fogyasztásának növekedése lassulhat, továbbra is emelkedni fog az elkövetkező években. Lengyelország kiemelkedik ebben a trendben; az ország mára az EU vezető baromfihús exportőrévé vált, jelentős előrelépést mutatva a nagyüzemi termelésben és az exportban.
A lengyel és román szakértők szerint a regionális növekedési kilátások továbbra is bíztatóak, amit a helyi termelők és a kormányzati támogatások is elősegítenek. A takarmánytermelés és az állattenyésztés terén várható bővülés összhangban áll a globális trendekkel, amelyeket az OECD és a FAO is alátámaszt.
Az ukrán kérdés és a jövő
Az ukrán mezőgazdasági szektor kapcsán felmerülő kihívások és lehetőségek szintén központi témát képeznek a közép-európai agrárstratégiákban. „Ukrajna EU-hoz való esetleges csatlakozása új dinamikát hozhat a régió mezőgazdasági piacain” – vélekedik Wojciech Zarzyck, a Lengyel Takarmány- és Gabonatermesztők Kamarájának elnöke.
A közép-európai országok agráriparának jövője így nem csupán a belső fejlődésen, hanem a geopolitikai és gazdasági változásokon is múlik. Az ágazat szereplői készen állnak a kihívásokra és a piaci lehetőségekre, amelyek a közeljövőben adódhatnak, miközben a régió agrárstratégiája egyre inkább meghatározó tényezővé válik Európában.
Kapcsolódó cikkeink
Bizonytalan jövőkép a húsiparban – drágulás, csökkenő fogyasztás és új kihívások
A húsipar szereplői nehéz időszakon vannak túl, és a kilátások…
Tovább olvasom >A csirkemell a kedvenc – újra emelkedik a húsfogyasztás Magyarországon
A hazai vásárlók továbbra is a baromfihúst részesítik előnyben –…
Tovább olvasom >Az élelmiszertermelést nem lehet elválasztani a termőföldtől
A műhús egy csinálmány, mi pedig ragaszkodunk ahhoz, hogy az…
Tovább olvasom >További cikkeink
Húsvéti hosszú hétvége: így alakul az üzletek nyitvatartása 2025-ben
A húsvéti ünnepek idején alaposan átalakul a hazai üzletláncok nyitvatartása:…
Tovább olvasom >A várakozásokon felül alakult az euróövezet ipari termelése februárban
Februárban a várakozásokon felüli mértékben növekedett az euróövezet ipari termelése…
Tovább olvasom >Zsigó Róbert: átlagosan majdnem húsz százalékos az árrésstop hatása
Az árrésstop bevezetésének hatására négy hét alatt átlagosan 18,6 százalékkal…
Tovább olvasom >