Magyarország egyre fontosabb húsipari szereplő
Az elmúlt évtizedek gazdasági és geopolitikai változásai számos iparágban okoztak átrendeződéseket, de kevés olyan terület van, ahol ez a változás olyan markáns lenne, mint az agrárszektorban. Közép-Európa mezőgazdasága egyre fontosabb szerepet tölt be az európai és a globális piacokon, különösen az állattenyésztés és a takarmánytermelés területén. Mindez a hazai húsipar fejlődésére is kihat.
Európa új agrárközpontja
A nyugat-európai országokban megfigyelhető állattenyésztési ipar kiszorulása és az ezzel egyidejűleg Közép-Európába történő áthelyeződése jelentős változásokat hozott. „A táplálkozási szokások változása és az állatjóléti szabályozások miatt a termelés keletre tolódott. Ma már Lengyelország, Románia, és Magyarország is fontos szereplő a régióban” – magyarázza Horváth Péter, az UBM csoport vezérigazgatója az Agrárszektornak.
Takarmánytermelés a középpontban
A baromfira és más állati fehérjék iránti növekvő kereslet tovább fűti a takarmánytermelést. Horváth Péter hozzátette: „Az ukrán konfliktus és annak európai mezőgazdaságra gyakorolt hatásai is befolyásolják a piacot, erősítve a közép-európai országok stratégiai jelentőségét.”
A takarmány iránti keresletet két fő megatrend is erősíti: a vöröshúsról baromfira való átállás és a nyugati országokban tapasztalható termelési környezet változása. A növekedés elősegítésében az UBM jelentős beruházásokat hajtott végre Romániában, ahol a Kerelőszentpálon található üzemük évente 220 ezer tonna takarmányt állít elő.
Húsfogyasztási szokások és piaci kilátások
Az EU jelentése szerint, bár a baromfihús fogyasztásának növekedése lassulhat, továbbra is emelkedni fog az elkövetkező években. Lengyelország kiemelkedik ebben a trendben; az ország mára az EU vezető baromfihús exportőrévé vált, jelentős előrelépést mutatva a nagyüzemi termelésben és az exportban.
A lengyel és román szakértők szerint a regionális növekedési kilátások továbbra is bíztatóak, amit a helyi termelők és a kormányzati támogatások is elősegítenek. A takarmánytermelés és az állattenyésztés terén várható bővülés összhangban áll a globális trendekkel, amelyeket az OECD és a FAO is alátámaszt.
Az ukrán kérdés és a jövő
Az ukrán mezőgazdasági szektor kapcsán felmerülő kihívások és lehetőségek szintén központi témát képeznek a közép-európai agrárstratégiákban. „Ukrajna EU-hoz való esetleges csatlakozása új dinamikát hozhat a régió mezőgazdasági piacain” – vélekedik Wojciech Zarzyck, a Lengyel Takarmány- és Gabonatermesztők Kamarájának elnöke.
A közép-európai országok agráriparának jövője így nem csupán a belső fejlődésen, hanem a geopolitikai és gazdasági változásokon is múlik. Az ágazat szereplői készen állnak a kihívásokra és a piaci lehetőségekre, amelyek a közeljövőben adódhatnak, miközben a régió agrárstratégiája egyre inkább meghatározó tényezővé válik Európában.
Kapcsolódó cikkeink
Rovaralapú élelmiszerek: miért nem váltják le a hagyományos húsokat?
Bár az utóbbi években a rovartenyésztést a hagyományos hústermelés környezetbarát…
Tovább olvasom >Tíz éven belül jelentősen nő az állati eredetű élelmiszerek globális fogyasztása
A FAO és az OECD friss jelentése szerint a világ…
Tovább olvasom >Drágul a csirke, drágul a tojás – ez vár most a magyar vásárlókra
Jelentős áremelkedés zajlott le a hazai baromfipiacon az elmúlt hónapokban…
Tovább olvasom >További cikkeink
AI és fenntarthatóság lehetnek a középvállalatok kitörési pontjai a bizonytalanság idején
A Grant Thornton International Business Report (IBR) legfrissebb adatai szerint…
Tovább olvasom >Sallai Rolanddal mutatja be saját márkás kínálatát a SPAR
A SPAR Magyarország országos kampányt indít Sallai Rolanddal, a magyar…
Tovább olvasom >Újabb fénykorát éli a magyarok által kedvel Szobi
A Szobi márkanév, valamint az ahhoz kapcsolódó termékek magyarok millióinak…
Tovább olvasom >