Magyarország Cukormentes Tortája, 2021

Szerző: Ipacs Tamás Dátum: 2021. 03. 08. 10:44

Az egészségtudatos és korszerű táplálkozás melletti elköteleződés jegyében, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány kezdeményezésére és azzal együttműködésben a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete ismét meghirdeti a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt. Íme a részletes kiírás!

A program célja új, hozzáadott cukor nélküli receptek és technológiák bevezetése a cukrászatokba.

Az Erős Antónia nevével fémjelzett Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország legjelentősebb, a cukorbetegség megelőzéséért és korai felismeréséért küzdő nonprofit szervezetei közé tartozik.

 

Hazánkban legalább másfél millió embert érint a diabétesz: számukra nem javasolt a hozzáadott cukorral készült édességek fogyasztása. A program azonban a cukorbetegek mellett azoknak is alternatívát kínál, akik szeretik az édességeket, de fontos nekik, hogy ne cukorral és finomított fehér liszttel készült desszertet válasszanak. A program célja ezen felül a cukrászok egészségtudatos táplálkozás iránti elkötelezettségének erősítése, ennek érdekében ÚJ, hozzáadott cukor nélküli receptek és technológiák bevezetése a cukrászatokba.

 

A verseny nyílt: olyan cukrászdák és vendéglátó tevékenységet folytató vállalkozások is pályázhatnak, melyek nem ipartestületi tagok. A nevezés díjtalan, több tortával is lehet nevezni. A nyertes torta lesz a 2021. évi Magyarország Cukormentes Tortája verseny győztese, amelyet elsőként augusztus 20-án, a Magyar Ízek Utcája elnevezésű rendezvényen lehet árusítani.

A nyertes torta az állami ünneptől kezdődően országszerte árusítható lesz azokban a cukrászdákban, amelyek csatlakoznak a programhoz, és aláírják az ehhez kapcsolódó megállapodást az alapítvánnyal, illetve az ipartestülettel. Az alapítvány továbbá (mint a projekt ötletgazdája) vállalja, hogy széles körben ismertté teszi a programot, és országos kommunikációval támogatja annak népszerűsítését. Új, kreatív ötleteket, elsősorban hazai alapanyagokból készülő, az ünneppel összefüggésbe hozható tortákat várunk. A bírálati szempontok között szerepel az ízvilág és a kivitelezés mellett a szénhidrát- és energiatartalom, valamint az előállítási költség és az alapanyagok kiegyensúlyozott aránya is.

A versenyre csak olyan tortával lehet nevezni, amely megfelel a vonatkozó rendeletben szereplő, hozzáadott cukrot nem tartalmazó kategóriának (ld. 1924/2006/EK rendelet, rövid kivonat a 2. számú mellékletben). A nevezett torták megfelelését a recept alapján a program dietetikusa bírálja el. A győztes tortát független élelmiszerlaboratóriumban vizsgálják be. A rendeleti kategória megnevezése és rövid leírása megjelenik a győztes torta kommunikációjában.

A nevezést a torta zsűrizése előtt elektronikus formában kell elküldeni. A nevezésben szerepelnie kell a cukrászda vagy a vendéglátó egység, és a tortát készítő, ott dolgozó cukrász (1 fő) nevének. A versenyre magánszemélyek nevezését nem fogadjuk.

A nevezés tartalma és formai követelményei
A nevezett torta ajánlott formái és paraméterei:
– kerek, 22-24 cm átmérőjű, vagy
– szögletes 20×20 cm vagy 18×25 cm
– a torta magassága max. 8 cm + dekoráció
– változatos textúrákat tartalmazzon
– a receptet word formátumban küldje el, ne jelenjen meg benne a cukrászda neve és elérhetősége (azt csak a nevezési lapon kell feltüntetni)
– a torta neve ne tartalmazza és ne utaljon a cukrászda nevére, a helységnévre, ahol készült vagy a cukrász személyére

A recept tartalmazza
– a felhasznált alapanyagokat pontos fajta és mennyiség megjelöléssel
– a technológia leírását (megjelölve, hogy mely elkészítési szakaszban fagyasztható)
– a szeletszámot
– a torta össztömegét díszítéssel együtt
– a szeletenkénti árat
– külön dokumentumban az egész torta és tortaszelet fotóját, mely dokumentum neve megegyezik a torta nevével
A receptben kérjük feltüntetni a felhasznált élelmiszeripari termékeken feltüntetett, illetve a termék gyártói specifikációjában olvasható tápanyagtartalmat (energiatartalom, fehérje-, zsír-, szénhidráttartalom, azon belül cukortartalom), ha ez nem áll rendelkezésre, akkor a termék típusát (pl. kakaópor kakaóvaj tartalma, tejszín zsírtartalma).
A versenymunkák nem tartalmazhatnak:
– finomlisztet
– keményítőt
– hozzáadott cukrot (répacukor, nádcukor, szőlőcukor, gyümölcscukor, méz)
– édesítőszert / kivéve xilitet és eritritet, illetve szteviát (szteviol-glikozid)
– kereskedelemben kapható kész lisztkeveréket, sütemény alapport
– fondokat
– növényi zsírból/zsírral készült habot/habpótlókat
– margarint
– modell burkolóanyagot
– mesterséges aromákat, adalékanyagokat
– alkoholtartalmú alapanyagot

A fenti előírások a felhasznált összetett alapanyagok egyes összetevőire is vonatkoznak!
Gyümölcs tartalmú torta esetén ügyelni kell arra, hogy olyan gyümölcs felhasználásával készüljön, amely nyersen vagy hozzáadott cukor nélkül tartósítva egész évben beszerezhető.
A próbasütés szabályait az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete állítja fel, és annak betartása a döntős cukrászok számára kötelező.
A nyertes pályázó vállalja, hogy a pontos receptet mindennemű ellenszolgáltatás nélkül az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete rendelkezésére bocsátja, amely szervezetek döntenek arról, hogy mikor és milyen körben hozzák azt nyilvánosságra. A versenyen induló cukrászok a benevezett tortájuk receptjét nem hozhatják nyilvánosságra. A résztvevők a verseny teljes időtartamára titoktartást vállalnak.

A nyertes pályázó semmilyen követeléssel nem állhat elő sem a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével, sem az Egy Csepp Figyelem Alapítvánnyal, sem az augusztus 20-tól a tortát árusító cukrászdákkal szemben. A győztes torta árusítására jelentkező cukrászda az ipartestület által kiküldött kommunikációs eszközöket használja mindaddig, amíg a tortát árusítja üzletében.
A nyertes tortának külön sajtókampányt szervezünk, hírességek és neves közéleti személyiségek részvételével.
Díjazás: Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány a Magyarország Cukormentes Tortája verseny győztesének díjat is felajánl, amely egy értékes tárgyi nyeremény a verseny támogatójának felajánlásából. További két torta készítője értékes különdíjban részesül.
A zsűrizés és az első három helyezett kiválasztása várhatóan 2021 nyarán történik. A zsűrizés helyszínéről és a zsűrizés megkezdésének időpontjáról a későbbiekben értesítést kapnak. A döntőbe 3-5 torta kerül, melyek készítői próbasütésen vesznek részt. Ez alapján történik meg a győztes kiválasztása. Az értékeléskor a nevezett torták készítői sem a zsűri, sem a közönség előtt nem ismertek, a készítőket csak az értékelés után, hozzájárulásukkal hozzuk nyilvánosságra.
Nevezési határidő: 2021. április 15. Nevezni recepttel és az elkészítés pontos technológiai leírásával a következő e-mail címen lehet: cukraszat@cukraszat.net
A nevezési lap az ipartestület honlapjáról (www.cukraszat.net) letölthető.
A Magyarország Cukormentes Tortája verseny győztes tortáját árusító cukrászatok egy megállapodás keretében vállalják, hogy milyen feltételekkel árusíthatják a tortát.
A győztesnél fontos a cukrászüzemi háttér, és vállalja, hogy tortáját a Magyar Ízek Utcájában a verseny szervezőivel egyeztetett darabszámban és feltételekkel árusítja. Számíthat a nagy médiaérdeklődésre, melynek köszönhetően számos interjút ad a televízióknak, rádióknak, online médiának, nyomtatott sajtónak. A megjelenéseket és nyilatkozatokat az Egy Csepp Figyelem Alapítvány koordinálja. Az ilyen esetekben előfordulhat az is, hogy a győztes tortát magával kell vinnie pl. egy-egy stúdióbeszélgetésre. A médiafelkérések elfogadása a nyertes pályázó és a szakma különös érdeke, így a nyertes pályázótól elvárt kötelesség!
Minden pályázó nevezését szeretettel várjuk!
Egy Csepp Figyelem Alapítvány és Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének ügyvezetősége

Kapcsolódó cikkeink