Magyarok kenyere: Nemeshanyban öntik össze a búzát augusztusban
A Veszprém megyei Nemeshanyban öntik össze augusztusban a Magyarok kenyere program javára gyűjtött búzát, a kezdeményezéshez az ország összes megyéjéből és a határon túlról is érkezik alapanyag – tájékoztatta kedden az MTI-t Nemeshany polgármestere.
Kiss József Attila független polgármester elmondta, hogy számos település malmát meglátogatták, majd Nemeshany mellett döntöttek a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakemberei, miután Orfű mellett a Veszprém megyei kistelepülés szép környezetben lévő, használaton kívüli, de működőképes vízimalma maradt versenyben.
A polgármester tájékoztatása szerint augusztus 13-án délután tartják a magyarság összetartozását jelképező ünnepséget. A rendezvényen összeöntik a magyarországi megyékből és a határon túli magyarlakta településekről származó búzát és megőrlik a település vízimalmában.
Mint felidézte, a Magyarok kenyere program 2011-ben indult, Korinek László jogászprofesszor kezdeményezésére. Az első évben a Pécsen elindított jótékonysági akcióban magyarországi és határon túli magyarlakta településekről tíz tonna búza érkezett, 2012-ben húsz, egy évvel később 100, 2014-ben 220, 2015-ben 440, tavaly pedig már 515 tonna.
Az idei mennyiség a várakozások szerint meghaladja majd a 600 tonnát – fűzte hozzá.
A polgármester elmondta, hogy a Nemeshanyban megőrölt lisztből sütik majd augusztus 20-ra a magyarok kenyerét, a megmaradt búzát és lisztet pedig a nehézsorsú gyermekeket segítő alapítványoknak ajánlják fel.
Kiss József Attila a helyi Csizmadia Vízimalomról szólva elmondta, hogy azt 1907-ben Háry Mihály molnár építtette. A malom 1952-ig üzemelt, akkor államosították és magtárként használták. Az épületet 1972-ben az egykori tulajdonos családja visszavásárolta, 2001-ben felújították, 2003 óta pedig malommúzeumként működik. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Magyar sertéshúsból készült ételek kerüljenek az ünnepi asztalra!
Nem csak a halas ételek kerülnek középpontba az ünnepi időszakban,…
Tovább olvasom >Ízletes desszertek mellett számos gyógyszerünk alapanyaga a mák
Nem csak desszertjeink hagyományos alapanyagaként kiváló a mák. A gazdag…
Tovább olvasom >Az AKI részt vesz az Európai Bizottság által támogatott carbon farming projektben
Az Európai Bizottság Éghajlatpolitikai Igazgatósága (DG CLIMA) megbízásából egy nemzetközi…
Tovább olvasom >További cikkeink
Íz és minőség nélkül nem maradnak versenyben a növényi alapú márkák
Ian Hepburn, a Flora Food Group marketingigazgatója figyelmeztetett: a növényi…
Tovább olvasom >Elmarad a Kroger és az Albertsons egyesülése
Az Albertsons bejelentette, hogy felbontja a Krogerrel kötött, 25 milliárd…
Tovább olvasom >Felvásárolja a Zalando az About You-t
A Zalando bejelentette, hogy megvásárolja német versenytársát, az About You-t.…
Tovább olvasom >