Magyar siker az amerikai pizzaversenyen

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2018. 03. 27. 10:51

A pizza őshazája, Itália után most az USA-ban, Las Vegasban tette próbára magát a magyar kézműves pék, pizzamester, Szabadfi Szabolcs. A múlt héten rendezték meg az amerikaiak a világ legnagyobb iparági kiállítását, a 34. PizzaExpo-t, amelynek része az International Pizza Challenge is. Az idei PizzaExpo-n több mint 500 kiállító, 1400 stand és több tízezer ember vett részt Nevadában.

Szabi, a pék – ahogyan a legtöbben ismerik kis hazánkban – a nem klasszikus (Non-traditional) kategóriában indult kovászolt pizzájával. Összesen 5 kategóriában (Traditional, Non-traditional, Pan, Pizza Napoletana, Gluten-Free) indultak a versenyzők, több mint 200-an a világ minden tájáról. Szabi különleges pizzatésztájának az alapja a természetes kovász volt, és többek között olyan organikus összetevőket használt fel vega pizzájához, mint a zöldparadicsom, a fekete fokhagyma, a naranccsal marinált tökszalag, a burrata, a chiliszál, a trikolor mángold, a bébirépa, vagy a bazsalikomkaviár.

„Olyan pizzát készítettem, aminek küldetése volt! Csak organikus kerti zöldségeket használtam és sajtot. A tésztám hosszú, 3 napos eljárással készült kovásszal. Azt szerettem volna elérni, hogy felfújódjon, levegővel telített legyen, és sikerült. Egy könnyed, friss ízű pizzát szerettem volna létrehozni, és boldog voltam, amikor a versenyen a speaker ebben megerősített. Állítása szerint a nap legfrissebb ízű pizzája az enyém volt” – mesélte el Szabi, a pék.

A magyar pizza és megálmodója végül a 22. helyen végzett a világversenyen. Érdekesség, hogy előtte csak az amerikaiak, az olaszok és egy japán versenyző végzett több pontszámmal ebben a kategóriában, így a nemzetek versenyét tekintve Szabi, a pék révén Magyarország a 4. nemzet a listán. Egyébként nem ez az első pizzamegmérettetése Szabinak, tavaly sikeresen szerepelt a Campionato Mondiale Della Pizza pármai világversenyen és a Campionato Europeo Della Pizza elnevezésű milanói Európa-bajnokságon is. Április második hetében egyébként újra Olaszország felé veszi az irányt, ismét a legnívósabb pármai Campionato Mondiale Della Pizza pizzavilágversenyen mérkőzik meg, most ráadásul 3 kategóriában is indul egyszerre: a pizza classica, a pizza pala és a gluténmentes divízióban.

Ki is ez a pék?
Szabi, a pék – ahogyan a legtöbben ismerik – azt vallja, hogy a jó pék valójában művész, aki a kenyérsütéssel a szeretetet teszi láthatóvá. Szabi épp 26 éve próbálja megtalálni a legjobb kovászolt fehérkenyér receptjét. Alap életműködéséhez három dolog szükséges: liszt, kovász és kávé. Mindig lisztes a köténye. Aludni nem nagyon szokott. A folyamatosan pörgő, kreatív ötletember egy tündéri kisvárosból, Kőszegről származik, de igencsak világlátott: összesen 10 évet töltött külföldön (Ausztriában, Máltán, Olaszországban és Svédországban), majd hazajött, és sokunk örömére három éve megnyitotta a Panificio il Basilico-t, azaz a Bazsalikom Pékséget, amely egyben bisztró is, egy mindig nyüzsgő, hangos tér. S hogy mire a legbüszkébb? Három gyermekére, Winnie-re, az okos labradorjára és a pizzára, amit süt! Apropó, pizza: már 3 nívós pizza világversenyen van túl (Campionato Mondiale Della Pizza 2017, Párma – 48. hely / Campionato Europeo Della Pizza 2017, Milanó – 18. hely / International Pizza Challenge 2018, Las Vegas – 22. hely)
Mi is az a Panificio il Basilico – Bazsalikom Pékség?

A Panificio il Basilco, azaz a Bazsalikom Pékség története 2012-ben kezdődött, piccolo paninókkal, majd 2014 nyarán nyitott meg az első kis üzlet, a budapesti Városmajor utcában. Azóta már a Király utcában, a hold utcai Belvárosi Piacon és Szentendrén is megtalálható a Bazsalikom család 1-1 „jóképű tagja”. A ma már családdá bővült gasztrokincs megálmodója Szabadfi Szabolcs, azaz sokaknak csak Szabi, a pék.
A Bazsalikom-gasztrocsalád legnagyobb tagja, a Király utcai egység egy különleges fúzió, egyben pékség, friss kenyerekkel és pékáruval; igazi olasz bisztró, fafüstöléses kemencében készült pizzával és a legfinomabb olasz paradicsomból készült pastákkal. Ezen fúzió egy-egy eleme, vagy elemek kombinálása jelenik meg a többi bazsalikomos helyen is. A felhasznált alapanyagokat illetően válogatósak a „Bazsalikom” mesterei, a legjobb hazai és olasz, leginkább kézműves családi kisvállalkozásoktól szerzik be az alapanyagokat.

Kapcsolódó cikkeink