Magyar siker a 2024-es Kulináris Olimpián Stuttgartban

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 02. 12. 11:32

Az 1900-as évektől négyévente megrendezésre kerülő IKA Culinary Olympics Stuttgartban  került megrendezésre az Intergastra Szakkiállítás keretein belül 2024. február 2 és 7. között,  88 000 látogatóval. 55 ország több mint 1200 versenyzője, köztük 88 csapat és több mint 520  egyéni kiállító teremtett varázslatos olimpiai hangulatot a kiállítás csarnokaiban.

Fotó: Rauf Tamás

A magyarok kiválóan teljesítettek az olimpián, melyről a Magyar Nemzeti Gasztronómiai  Szövetség közösségi média felületein folyamatos tájékoztatást az esemény ideje alatt. 7  arany, 11 ezüst, 11 bronzérem és 7 diploma született a következő kategóriákban: Regional  team (regionális csapat), Culinary Art (egyéni szakács), Culinary Artistic (egyéni szakács  artisztika), Pastry Art (egyéni cukrász), Pastry Artistic (egyéni cukrászati artisztika). Az olimpia  történetében először szerzett magyar versenyző, Kismárton Máté maximális pontszámmal  aranyérmet egyéni cukrászati artisztika kategóriában.

Az olimpia védnöke, a WorldChefs világszövetség egyetlen magyar tagjaként a Magyar  Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elhivatott aziránt, hogy szakmailag, emberileg segítse azokat a versenyzőket, akik kérik mindezt a felkészülés, vagy a versenyzés során. Az MNGSZ  8 fős stábja az olimpia teljes ideje alatt kint tartózkodott, így a magyar versenyzőket kora  reggeltől egészen az eredmények kihirdetéséig segítette információkkal, tolmácsolással,  pakolással, eszköz- és belépőjegy beszerzéssel, eredmények tisztázásával, feedback kéréssel,  ellátással.

Egyedüli nemzet voltunk, mely saját standdal jelent meg az olimpián. A szövetség  támogatóinak köszönhetően óriási sikere volt kiváló magyar termékeinknek, kolbászoknak,  bejglinek, szatmári almalének, boroknak, pezsgőknek, pálinkáknak, Unicumnak. Standunk  biztos pontként szolgált a magyar versenyzők számára, ahova mindig betérhettek egy  frissítőre, beszélgetésre, pihenni egy kicsit. A magyar stand állandó helyszíne volt az olimpiát  közvetítő csatorna élő adásának, a budapesti Parlament, a tokaji borvidék és támogatóink  kisfilmjének hátterével. A napi eredményhirdetéseken a konferáló riporter többször felhívta  a jelenlévők figyelmét a magyar vendégszeretetre. Ennek köszönhetően rengeteg külföldi  látogató érkezett hozzánk, akiknek hazánk turisztikai látványosságairól meséltünk, és akikkel  megkóstoltattuk magyar termékeinket.

Standunk megjelenésével szövetségünk elindított egy diplomáciai folyamatot, mellyel az  olimpiai és a világversenyek tekintetében Magyarország szerepét javítani szeretné, és ezzel  szorosan segíteni a Magyar Turisztikai Ügynökség és a szakmai szervezetek által megalkotott  Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégiát (NTS2030). Standunk tökéletes helyszínként szolgált

Értékek mentén

egyeztetésekre a világszövetség vezetőivel, tagországok szövetségeinek képviselőivel,  valamint nagy örömünkre Dr. Izsák András stuttgarti főkonzul és Komma Krisztián  külgazdasági attasé is látogatást tett nálunk az olimpia ideje alatt. Idén nem csak versenyzés,  de zsűrizés oldalról is sikerült bekapcsolódnunk a nemzetközi versenybe. A szövetség 2  ’rookie’ zsűrit delegálhatott a meleg konyhai és a cukrászat kategóriában indulók bírálására az  idei olimpián.

A versenyzők bravúros eredményei, a magyar stand sikere és a belépő új magyar zsűriző  szakemberek jelenléte nagy előrelépést jelent Magyarországnak a 2026-os világbajnokság és  a 2028-as olimpia tekintetében is. Nemzeti válogatott idén nem indult magyar színekben, de  terveink szerint 2026-ra egy ütős junior válogatott (25 év alatti) fog felállni a világbajnokságra,  2028-ra pedig egy nemzeti válogatott az olimpiára. Az erre történő felkészülés, az északi  országok módszereit követve, most februárban indul el az MNGSZ mentorprogramjainak  keretén belül fiatal szakemberek számára.

 

 

Kapcsolódó cikkeink