Magyar siker a 2024-es Kulináris Olimpián Stuttgartban
Az 1900-as évektől négyévente megrendezésre kerülő IKA Culinary Olympics Stuttgartban került megrendezésre az Intergastra Szakkiállítás keretein belül 2024. február 2 és 7. között, 88 000 látogatóval. 55 ország több mint 1200 versenyzője, köztük 88 csapat és több mint 520 egyéni kiállító teremtett varázslatos olimpiai hangulatot a kiállítás csarnokaiban.

Fotó: Rauf Tamás
A magyarok kiválóan teljesítettek az olimpián, melyről a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség közösségi média felületein folyamatos tájékoztatást az esemény ideje alatt. 7 arany, 11 ezüst, 11 bronzérem és 7 diploma született a következő kategóriákban: Regional team (regionális csapat), Culinary Art (egyéni szakács), Culinary Artistic (egyéni szakács artisztika), Pastry Art (egyéni cukrász), Pastry Artistic (egyéni cukrászati artisztika). Az olimpia történetében először szerzett magyar versenyző, Kismárton Máté maximális pontszámmal aranyérmet egyéni cukrászati artisztika kategóriában.
Az olimpia védnöke, a WorldChefs világszövetség egyetlen magyar tagjaként a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elhivatott aziránt, hogy szakmailag, emberileg segítse azokat a versenyzőket, akik kérik mindezt a felkészülés, vagy a versenyzés során. Az MNGSZ 8 fős stábja az olimpia teljes ideje alatt kint tartózkodott, így a magyar versenyzőket kora reggeltől egészen az eredmények kihirdetéséig segítette információkkal, tolmácsolással, pakolással, eszköz- és belépőjegy beszerzéssel, eredmények tisztázásával, feedback kéréssel, ellátással.
Egyedüli nemzet voltunk, mely saját standdal jelent meg az olimpián. A szövetség támogatóinak köszönhetően óriási sikere volt kiváló magyar termékeinknek, kolbászoknak, bejglinek, szatmári almalének, boroknak, pezsgőknek, pálinkáknak, Unicumnak. Standunk biztos pontként szolgált a magyar versenyzők számára, ahova mindig betérhettek egy frissítőre, beszélgetésre, pihenni egy kicsit. A magyar stand állandó helyszíne volt az olimpiát közvetítő csatorna élő adásának, a budapesti Parlament, a tokaji borvidék és támogatóink kisfilmjének hátterével. A napi eredményhirdetéseken a konferáló riporter többször felhívta a jelenlévők figyelmét a magyar vendégszeretetre. Ennek köszönhetően rengeteg külföldi látogató érkezett hozzánk, akiknek hazánk turisztikai látványosságairól meséltünk, és akikkel megkóstoltattuk magyar termékeinket.
Standunk megjelenésével szövetségünk elindított egy diplomáciai folyamatot, mellyel az olimpiai és a világversenyek tekintetében Magyarország szerepét javítani szeretné, és ezzel szorosan segíteni a Magyar Turisztikai Ügynökség és a szakmai szervezetek által megalkotott Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégiát (NTS2030). Standunk tökéletes helyszínként szolgált
Értékek mentén
egyeztetésekre a világszövetség vezetőivel, tagországok szövetségeinek képviselőivel, valamint nagy örömünkre Dr. Izsák András stuttgarti főkonzul és Komma Krisztián külgazdasági attasé is látogatást tett nálunk az olimpia ideje alatt. Idén nem csak versenyzés, de zsűrizés oldalról is sikerült bekapcsolódnunk a nemzetközi versenybe. A szövetség 2 ’rookie’ zsűrit delegálhatott a meleg konyhai és a cukrászat kategóriában indulók bírálására az idei olimpián.
A versenyzők bravúros eredményei, a magyar stand sikere és a belépő új magyar zsűriző szakemberek jelenléte nagy előrelépést jelent Magyarországnak a 2026-os világbajnokság és a 2028-as olimpia tekintetében is. Nemzeti válogatott idén nem indult magyar színekben, de terveink szerint 2026-ra egy ütős junior válogatott (25 év alatti) fog felállni a világbajnokságra, 2028-ra pedig egy nemzeti válogatott az olimpiára. Az erre történő felkészülés, az északi országok módszereit követve, most februárban indul el az MNGSZ mentorprogramjainak keretén belül fiatal szakemberek számára.
Kapcsolódó cikkeink
A fenntartható közétkeztetés áll a Közétkeztetési Szakácsverseny fókuszában
Idén tizedik alkalommal rendezik meg a Közétkeztetési Szakácsversenyt (KÖSZ), ahol…
Tovább olvasom >KÖSZ 2025–2026
Az intézményi és munkahelyi étkeztetés szereplői idén már tizedik alkalommal…
Tovább olvasom >X. Közétkeztetési Szakácsverseny (KÖSZ 2025–2026)
A Közétkeztetők, Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (KÖZSZÖV), a Magyar Nemzeti Gasztronómiai…
Tovább olvasom >További cikkeink
Szerbiában terjeszkedik az észak-macedón Stokomak
A macedóniai székhelyű Stokomak diszkontlánc hivatalosan is belépett a szerbiai…
Tovább olvasom >Új formákkal és új külsővel tér vissza a Barilla Al Bronzo az USA-ba
A Barilla bejelentette, hogy az Egyesült Államokban újra kapható lesz…
Tovább olvasom >Terjednek a sötét mintázatok az e-kereskedelemben – és gyakoribb ellenük a hatósági fellépés is
Sürgetés, nyomásgyakorlás, költségek elrejtése vagy „csepegtetése” – egyre gyakrabban alkalmazzák…
Tovább olvasom >