Magyar ízek San Franciscoban

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 07. 23. 10:30

San Francisco és az Egyesült Államok egyik legjobb éttermében magyar származású a szakács. Nick Balla révén amerikaiak tömegei ismerkednek meg a magyar konyhával, így a lángossal, a csirkepaprikással, a pacaltpörkölttel és a dobostortával – írja a hvg.hu.

Bar Tartine

Fotó: Bar Tartine, hvg.hu

Nicolaus, vagyis Nick Balla 2011-ben került a Bar Tartine étterembe, mely az egész Egyesült Államok egyik legjobb éttermévé vált egyes összeállítások szerint. Balla Michigan államban született magyar családba, később édesapjával New Yorkba költözött, majd több évet Magyarországon töltöttek a 90-es években – itt is érettségizett –, mivel fontos volt számukra a magyar gyökerek újrafelfedezése, meséli a hvg.hu-nak a szakács. Később visszatért az Egyesült Államokba, ahol japán konyhaművészetet tanult, majd 2004-ben San Franciscóba költözött, japán ételeket készíteni. A Bar Tartine-ba hét évvel később került: egy ártatlan beszélgetés a kelet-európai finom kenyerekről (a tartine mellesleg franciául szelet kenyeret jelent) repítette a séf székébe Ballát, a vezetésével pedig teljesen átformálták a korábban borbárként működő helyet.

“San Franciscóban alig élnek magyarok, nincs magyar étterem sem, így nem volt semmilyen keresleti nyomás a magyar ételek bevezetésére, mi döntöttünk úgy, hogy felteszünk bizonyos magyar fogásokat az étlapra” – idézi fel a kezdeteket Nick.

Indultak a lángossal – ez volt Nick “kedvenc snackje”, amikor Budapesten élt, szerinte a Gellért Hotel mellett szuper lángost lehetett kapni –, de felkerült az étlapra a csirkepaprikás, vagy a zsíros kenyér is, és a pacalpörkölttel is próbálkoztak már. “Az amerikaiak ezt imádják” – jegyzi meg.

De nem csak a főételeknél vannak magyar ételek: a desszertek között például már a dobostorta is felbukkant. A magyar ételek elkészítéséhez sok paprikát, hagymát, zsírt és más összetevőket használnak, de mindezt kaliforniai termelőktől szerzik be. Ezeket aztán megspékelik helyi alapanyagokkal, például spárgával, vagyis ebben a tekintetben már adaptálják az ételeket a helyi szokásokhoz.

A séfnek – tér vissza erre a pontra – a magyar örökség is fontos, nagyon érdekli a magyar kultúra, büszke rá, ezért is örül annak, hogy magyar ételeket is tud az étterem étlapjára feltenni. Sőt, a barátnőjével, Courtney Burns-sel közösen – aki az étterem másik séfje – szakácskönyvet jelentetnek meg idén ősszel, melyben az általuk használt magyar recepteket is bemutatják. (Nagy Gergő, hvg.hu)

Kapcsolódó cikkeink