Magyar innováció hozhat áttörést a paradicsomokat támadó egyik vírus ellen
A fertőtlenítési és tisztítási megoldásokat kínáló Ecowian Magyarország Kft., és a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem (MATE) biotechnológiai kutatóintézet kutatócsoportja megtalálta a megoldást a paradicsom és paprika termesztését veszélyeztető, paradicsom barna termésráncosodás vírussal szemben – közölte Kormos István, a Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-vel.
A magyar innováció környezetbarát, és segít védekezni a vírus mechanikai továbbterjedése ellen. Az Ecowian k+f csoportja sikerrel stabilizálta az emberi szervezet fehérvérsejtjeiben megtalálható anyagot, a hipoklórossavat. Ezt az immunrendszer első védelmi vonalaként állítja elő a sebhelyeken a fertőzések leküzdésére, a szervezetben megtalálható sóból és vízből. Ez a rendkívül egyszerű, ugyanakkor széles spektrumú (baktericid, fungicid, virucid, sporicid) természetes oldat kínálja a megoldást, a ToBRFV ellen.
A magyar innováció a HIGÉN+99 nevet kapta. Olyan módszerrel győzi le a vírus mechanikus terjedését, hogy közben nincs semmilyen környezetkárosító hatása, nem hagy ökológiai lábnyomot, extrém gyors (15 másodperces ) behatási idővel „dolgozik” , teljesen kizárja a rezisztencia lehetőségét, mivel a termék elektrokémiai úton fejti ki hatását. A MATE csapata már az öntözővíz vírusmentesítését és a prevenciós permetezést tesztelését is megkezdte – közölték.
Kormos István kitért arra, hogy a 100 százalékban magyar fejlesztés fenntartható megoldás, mert a hatóanyag 100 százalékban lebomló. Jelenleg több magyarországi és ausztriai biogazdaságban kezdték meg az új megoldás használatát, bevezetését – jelezte.
Az emberi egészségre nem veszélyes vírus 2018 óta Európa több országában felbukkant, könnyen terjed, eladhatatlanná teszi a paradicsom és paprika termést, több százmillió euró kárt okozott világszerte az üvegházi növénytermesztőknek – írták.
A közlemény szerint a cég és a MATE kutatócsoportja 2022 áprilisában laboratóriumi eredményekkel igazolta, hogy megtalálták az innovációs áttörést, amellyel sikerrel vehető fel a küzdelem a terméshozam akár 70 százalékát is veszélyeztető vírussal szemben.
Magyarországon üvegházban termesztve csaknem 110 ezer tonnát takarítanak be étkezési paradicsomból. A ToBRFV kórokozót 2015-ben, egy jordániai fertőzéskor Jordán-vírusnak nevezték el. A vírus terjedhet palántával és vetőmaggal, és fertőzőképes marad mechanikai eszközökön, cipőn, ruhán, a paradicsom szállítására használt göngyölegen, így könnyen átvihető a hajtatóházak között. Nagyobb távolságra akár fertőzött területről származó terméssel is eljuthat, jól érzi magát mínusz 10 és plusz 90 °C között, illetve a pollennel is terjed.
Az Ecowian üzletág-specifikus fertőtlenítési és tisztítási megoldásokat kínáló cég, több mint 20 éves tapasztalattal rendelkezik a professzionális higiénia területén. Számos hotel, étterem, irodaház, ezenkívül farmok, termelő üzemek, autómosók, kikötők használják a teljesen környezetbarát megoldásaikat világszerte. A 15 dolgozót foglalkoztató Kft. utolsó lezárt üzleti évében, 2020-ban csaknem 240 millió forint árbevételt ért el, adózott nyeresége 37 millió forint volt a nyilvános cégadatok szerint. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
A szélsőséges időjárási körülmények ellenére is jó éve volt az olasz Muttinak
A paradicsomtermelő Mutti idén 565 000 tonna paradicsomot dolgozott fel.…
Tovább olvasom >Emelkedő paradicsomárak és szűkülő kínálat Lengyelországban
Lengyelországban a paradicsomszezon második szakaszába lépett, amelyet a kínálat csökkenése…
Tovább olvasom >Budapesten tanácskoznak a világ legnagyobb ipari paradicsomfeldolgozói
A globális ipari paradicsomfeldolgozói és -termelői szektor legnagyobb szereplői érkeztek…
Tovább olvasom >További cikkeink
Megjelent a Trade magazin 2024/12-2025/1. száma
A digitális verzió ezúttal is bővített formában, 192 oldalon jelent meg. Alább, a levél alján…
Tovább olvasom >Visszafogott év után erős az ünnepi szezon
Az online vásárlók 74%-a, mintegy 3,1 millió fő készül az…
Tovább olvasom >Régiók harca: ezek a legnépszerűbb ételek a magyarok szerint
Mexikói ételekből az országos átlag ötszöröse fogy Debrecenben, míg Szeged…
Tovább olvasom >