Magyar fejlesztés az extra tápanyagellátásért
Növények extra tápanyagellátását szolgáló rendszert fejleszt a TS Labor uniós támogatással a Pannónia Medicinával és a Szegedi Tudományegyetemmel együttműködve.
Az agrotechnológia fejlődésének egyik legdinamikusabb ágazata a talajmentes növénytermesztési módszerek. Ezek egyike a hidropónia, ahol a növények gyökerei speciális tápoldatba merülve veszik fel a szükséges tápanyagokat. Ezzel a módszerrel lehetőség nyílik számos élelmiszer, takarmány-, és gyógynövényfaj vertikális termesztésére. A gyakorlatban azonban a hidropóniás eljárások nem optimalizáltak.
A szakemberek olyan újszerű, automatizált és sokoldalú hidropóniás rendszert fejlesztenek, amely a jelenleg használt klasszikus tápoldatos megvalósításoknál jóval hatékonyabban alakítható a növények értéknövelő termesztési igényeihez. A projektben a hidropóniás módszerrel termesztett növények számára olyan speciális tartósítási eljárást is kidolgoznak, amely megőrzi azok javított beltartalmi értékeit. Az ilyen feladatok ellátására egyre nagyobb teret hódít a fagyasztva szárítás (liofilizálás), amely hatékonyan képes a növények víztartalmát lecsökkenteni a szárazanyag-tartalmukat nagymértékben megkímélve. Olyan növényspecifikus liofilizálási protokollokon dolgoznak, amelyek nyomás és hőmérséklet körülményei alkalmazkodnak a növények antioxidáns vegyületeihez (C-vitamin, glutation, D-vitamin, flavonoidok).
A szakemberek kidolgoznak három mikrozöldség felhasználásával készülő megnövelt antioxidáns-, C- és D-vitamintartalmú táplálékkiegészítőt is. //
Ez a cikk a Trade magazin 2022.08-09. 131. oldalán olvasható.
Kapcsolódó cikkeink
Európa élvonalában van a hazai napraforgótermesztés
A napraforgó vetőmag területen piacvezető Syngenta előrejelzése szerint a tavalyi…
Tovább olvasom >Geo Terroir kutatócsoport alakult a Szegedi Tudományegyetemen
Több tudományterület szakembereinek együttműködésével a hazai agrárium, élelmiszeripar és turizmus…
Tovább olvasom >Tudnivalók az Agro-ökológiai Programról
A 2023-as támogatási évben a legnagyobb újdonságot a 202 millió…
Tovább olvasom >További cikkeink
Magyarországon évente mintegy kétmillió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik
Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára…
Tovább olvasom >„Kukába az élelmiszerpazarlással” – plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja
A Fenntarthatósági Témahét alkalmából „Kukába az élelmiszerpazarlással” címmel indít plakáttervező…
Tovább olvasom >Több mint 200 üzlettel bővül a Rossmann
Üzlethálózatának bővítésére és modernizálására több száz millió eurót fordít az…
Tovább olvasom >