Magyar fejlesztés az extra tápanyagellátásért
Növények extra tápanyagellátását szolgáló rendszert fejleszt a TS Labor uniós támogatással a Pannónia Medicinával és a Szegedi Tudományegyetemmel együttműködve.
Az agrotechnológia fejlődésének egyik legdinamikusabb ágazata a talajmentes növénytermesztési módszerek. Ezek egyike a hidropónia, ahol a növények gyökerei speciális tápoldatba merülve veszik fel a szükséges tápanyagokat. Ezzel a módszerrel lehetőség nyílik számos élelmiszer, takarmány-, és gyógynövényfaj vertikális termesztésére. A gyakorlatban azonban a hidropóniás eljárások nem optimalizáltak.
A szakemberek olyan újszerű, automatizált és sokoldalú hidropóniás rendszert fejlesztenek, amely a jelenleg használt klasszikus tápoldatos megvalósításoknál jóval hatékonyabban alakítható a növények értéknövelő termesztési igényeihez. A projektben a hidropóniás módszerrel termesztett növények számára olyan speciális tartósítási eljárást is kidolgoznak, amely megőrzi azok javított beltartalmi értékeit. Az ilyen feladatok ellátására egyre nagyobb teret hódít a fagyasztva szárítás (liofilizálás), amely hatékonyan képes a növények víztartalmát lecsökkenteni a szárazanyag-tartalmukat nagymértékben megkímélve. Olyan növényspecifikus liofilizálási protokollokon dolgoznak, amelyek nyomás és hőmérséklet körülményei alkalmazkodnak a növények antioxidáns vegyületeihez (C-vitamin, glutation, D-vitamin, flavonoidok).
A szakemberek kidolgoznak három mikrozöldség felhasználásával készülő megnövelt antioxidáns-, C- és D-vitamintartalmú táplálékkiegészítőt is. //
Ez a cikk a Trade magazin 2022.08-09. 131. oldalán olvasható.
Kapcsolódó cikkeink
Több mint fél évszázada a hazai élelmiszeripar élvonalában
Az élelmiszeripar jövőjét azok a fiatal szakemberek formálják, akik tisztelik…
Tovább olvasom >Szén-dioxid-elnyelőképességet kalkuláló rendszert fejleszt az SZTE és a MOON42 RDI
A karbonkreditek kereskedelme során felhasználható, távérzékelésen alapuló szén-dioxid-elnyelőképességet kalkuláló rendszert…
Tovább olvasom >Klímaváltozás-kutatócsoport alakult a Szegedi Tudományegyetemen
A klímaváltozással kapcsolatos, különböző tudományterületeken folyó kutatásokat összefogó csoport alakult…
Tovább olvasom >További cikkeink
Közeleg a Lidl Balaton-átúszás
A jövő héten, július 26-án rendezik a 43. Lidl Balaton-átúszást,…
Tovább olvasom >Tudatos táplálkozás – az okos döntések számítanak, nem a szigorú szabályok
Továbbra sem érzik a fogyasztók, hogy enyhülne rajtuk a magas…
Tovább olvasom >Falusi romantika Budapest szívében: megnyitott a Puli és Juhász pesti csárda a belvárosban
Harcsapaprikás, túrós csusza és aranygaluska – juhászbölcsességgel tálalva, puli-lelkesedéssel fűszerezve.…
Tovább olvasom >