Magazine: Kiválóan megfelelt

Szerző: Trademagazin Dátum: 2017. 03. 02. 07:50

Gyönyörű sikert értek el a magyarok a Bocuse d’Or 2017 versenyen: a csapat negyedik helyen végzett, és különdíjat nyert a hústáljáért.

Bocuse 1

Bocuse 2

Bocuse 3

Bocuse 4

Bocuse 5b

Bár a budapesti siker után a deklarált cél az első ötbe jutás volt, Széll Tamásék „nem a dobogó alá” szerettek volna kerülni – ahogy Szabó Kevin commis fogalmazott egy interjúban. Így aztán a különdíjat némi szomorúsággal vette át a magyar csapat – amelynek tagja volt még Vomberg Frigyes coach, Hamvas Zoltán csapatkapitány és a felkészülést segítő Szulló Szabina –, ami a Bocuse versenyek íratlan díjosztási szabályai szerint azt jelentette, hogy nem sikerült feljutni a dobogóra. Pedig a magyarok negyedik helye fantasztikus eredmény, csak éppen evés közben jön meg az étvágy; az európai erőpróbán kivívott győzelem és a nagyon alapos felkészülés után valóban nem tűnt elérhetetlennek az első három hely egyike sem. Sokat ígérő volt, hogy a csapat felkészítésében részt vett a dán Rasmus Kofoed, minden idők legeredményesebb Bocuse d’Or-versenyzője is.

A végeredmény: 1. USA, 2. Norvégia, 3. Izland! – az amerikaiaknak már érett egy győzelem, és lehet ugyan erős lobbihatásról beszélni, ám az ő felkészülésüket is olyan „óriások” segítették, mint Thomas Keller és Daniel Boulud. Nagyon keményen készültek, és bár az általuk kreált ízeket nem tudjuk a székünkből megítélni, fantasztikus hústáljukat látva úgy tűnik, a dizájner munkába is beleadtak apait-anyait. Először győzött tehát tengerentúli versenyző, a második norvégok hozták a formájukat, és a rendszeresen jól szereplő izlandiaknak is kijött a lépés. A mindig a titkos esélyesek közé tartozó japánoknak ezúttal a szamurájkardos tálalás sem hozott jobbat a 12. helynél.

A másik, vegetáriánus tál különdíját a franciák nyerték, akik a hírek szerint grillt is használtak, amit a mieinknek viszont megtiltottak a szervezők. A legjobb commis különdíját a francia Benjamin Vakanas kapta, a legjobb promóciót pedig Ausztrália végezte. Az internetes szavazással megszerezhető legjobb plakát díját a magyarok nyerték.

Nincs hát miért csalódottnak lenni, a csapat mindent megtett a sikerért, és a korábbi helyezésekhez képest jelentős az előrelépés. Ahogy Molnár B. Tamás szakíró – akinek közvetett szerepét a sikerben nem lehet elhallgatni – a világdöntő után fogalmazott: Magyarország általános étkezési kultúráját magasan felülmúló eredmény született.

Gratulálunk, fiúk – a neveteket megjegyezte a világ, itthon pedig érezhetően szívből szurkolt a szakma, és a verseny után tele az internet a versenyzők köszöntésével és a jókívánságokkal! Az esetleges folytatásról még nincsenek hírek, de ne felejtsük, hogy a mostani győztes, Mathew Peters, aki egyébként a világ ötven legjobb étterme közé sorolt New York-i Per Se executive sous chef-je, a két évvel ezelőtti ezüst után szerezte meg az arany Bocuse-t, és a már említett Rasmus Kofoed is fokozatosan került a csúcsra, a dobogó mindhárom fokát kipróbálva. A lehetőség nyitva áll Széll Tamás előtt is!

Bocuse 2

Bocuse 3

Bocuse 4

Bocuse 5b

Kapcsolódó cikkeink