Magazin: Vendéglátós érdekvédelmi megbeszélések a BKIK-ban

Szerző: Trademagazin Dátum: 2017. 05. 31. 07:53

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara februárban kerekasztal-megbeszélést kezdeményezett a vendéglátást érintő aktuális problémák megvitatására, amelyre szakmai érdekvédelmi szövetségek kaptak meghívást: a Magyar Vendéglátók Ipartestülete mellett az MNGSZ, a VIMOSZ és a VOSZ képviselői.

A megbeszéléssorozat második fordulójára április elején került sor. A résztvevők az előzetes napirendi pontoknak megfelelően az áfaszabályozásról és a reprezentációt terhelő adókról egyeztettek. A jelenlévők egyetértettek abban, hogy a kedvezményes áfakulcsnak valamennyi vendéglátó-szolgáltatásra és az összes alkoholmentes italra alkalmazhatónak kellene lennie. Emellett a közös javaslatcsomagba bekerül a helyben fogyasztásra és az elvitelre történő értékesítésre vonatkozó különbségtétel megszüntetése is.

Az érdekvédelmi szervezetek a reprezentációs adók tekintetében az árbevétel 2 százalékáig terjedő adómentességet támogatták, de az üzleti rendezvények mellett a dolgozói, családi rendezvényekre érvényes szabályok módosítását is indokoltnak tartották. Mind az áfa, mind pedig a reprezentációs adók tekintetében adótanácsadó segítségével készül majd javaslattervezet, amelyet majd a BKIK körbeküld véleményezésre, illetve jóváhagyásra. Bornemisza Miklós a BKIK-tól jelezte, hogy a szerzői jogdíjakról, az energiahasználatról a vendéglátásban, valamint az ingatlant és a tevékenységet érintő kettős adózásról egy későbbi alkalommal szeretnének egyeztetni. Az elkészült közös javaslatcsomaggal kapcsolatban sajtóanyag készül.

Kapcsolódó cikkeink