Magazin: Társasutazás MVI-módra II.
Ausztriába invitálta szakmai kirándulásra partnereit október 8-10. között a Magyar Vendéglátók Ipartestülete és a Coninvest Kft. A buszos társasutazás nemcsak professzionális szempontból nyújtott igazi wow-élményt, de a résztvevők a gasztronómia örömeiből is mélyen merítettek.
Beszámolónk első részében a Rauch bécsi juice-bárjnak koncepciójáról és működéséről kapott képet osztottuk meg olvasóinkkal, valamint a főként gyermekétkeztetéssel foglalkozó Max Cateringnél tett látogatásunkról számoltunk be.
És még mindig az első napnál tartunk! Utazásunk következő hivatalos állomása a közel húszéves működés után nemrégiben tulajdonos-, és így névváltáson is átesett non-food catering óriáscég, a német Bilfinger Profimiet ausztriai lányvállalata volt. De mi az a non-food catering? Nos, nálunk túl nagy tempóban amortizálódik a catering szakma eszközállománya, ráadásul az alkalmazható alacsony árak miatt nagyon nehéz az eszközpark megújítása. A hasonló problémákra adott német válasz: a kitelepülést végző cégek többsége nem rendelkezik eszközökkel, hanem bérlik azokat az erre specializálódott vállalkozásoktól. Vendéglátónk is kizárólag eszközkölcsönzéssel foglalkozik, tehát a rendezvényeken étkezést biztosító vállalkozásokat látja el edénnyel, asztallal, székkel, tálaló-, hűtő- és melegítőeszközökkel, pultokkal. Raktárbázisa jellemzésére nem elég az impozáns szó: 1600 négyzetméteres csarnok (a cég növekedésével most ennek megduplázását tervezik) tele evőeszközökkel, konyhagépekkel, bútorokkal – négyemeletnyi magasságig.
A Bilfinger Profimietnél minden a legpontosabban regisztrálva, saját fejlesztésű logisztikai rendszer alkalmazása mellett működik. A kölni központú, kategóriájában úttörőnek számító cég ma már 3 ország 9 városában 12 telephellyel rendelkezik, és 250 állandó munkatársat foglalkoztat. Nemcsak Németország és Ausztria legnagyobb rendezvényeit, a politikai és társadalmi elit ünnepi eseményeit szolgálják ki, de rendre elnyerték a jogot az elmúlt évtized sok meghatározó sporteseménye, futball Világ- és Európa bajnokságok, Forma-1-es versenyek kísérőrendezvényeinek eszközökkel való ellátására is. Az arányokról és a teljesítményről a méretek beszélnek: a brazíliai vb-re 8 darab 20 méter hosszú hajókonténerrel szállították a felszerelést, Ukrajnából pedig, a 2012-es EB-ről, ahol nem volt célszerű saját bázist kiépíteni, kamionokkal vitték „haza” (majd vissza) a poharakat elmosogatni.
A tervek szerint a Bilfinger Profimiet a következő években sátrak, valamint hang- és fénytechnikai berendezések bérbe adásával is bővíti tevékenységi körét.
A hosszúra nyúlt napot a csoport egy kellemes sörözői vacsorával zárta, de előtte még látogatást tettünk egy Seppelbauer birtok elnevezésű nagygazdaságban, Amstetten közelében. A tulajdonos, aki a családja minden tagjával együtt keményen dolgozik(!): bort, gyümölcspárlatokat és juhsajtot állít elő. Itt aztán megtudhattuk, mit jelent a tradíciók ápolása, az autentikus helyi termék márkaépítése.
Datzbergerék három évtizede készítenek nagy mennyiségben mostot, azaz a helyi gyümölcsbort, amit 5-7 százalékos alkoholtartalma, enyhe szénsavtartalma és komplex ízvilága miatt leginkább almából, körtéből készült gyenge gyöngyözőborként jellemeznénk. A birtokon készülő párlatok is számos díjjal büszkélkedhetnek – a gazda termékfejlesztési próbálkozásai, pontosabban az ezek eredményeinek köszönhető egzotikus ízű italok végigkóstolása erősen befolyásolta vásárlói döntésünket is: hoztunk belőlük haza jócskán!
(Folytatjuk)
Kapcsolódó cikkeink
A Magyar Vendéglátók Ipartastülete üdvözli az NGM felszolgálási díjjal kapcsolatos döntését
A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) üdvözli az NGM felszolgálási díjjal…
Tovább olvasom >Javuló tendenciák
Az MVI évente közzéteszi statisztikai helyzetjelentését a vendéglátásról. A kiadvány…
Tovább olvasom >Ez volt az idei Gundel-díj átadás – A nap képe
Október 27-én a Gundel Étteremben immáron 9. alkalommal adták át…
Tovább olvasom >További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >