Magazin: Praktikumdiktálta pezsgőspohártrendek

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 10. 06. 07:36

Víg Bencét, a Progast ügyvezetőjét kértük, elemezze olvasóinknak 2016 borospohártrendjeit.:

Praktikumdiktalta pezsgospohartrendek 1

Praktikumdiktalta pezsgospohartrendek

– Étkezési és italfogyasztási kultúránk az elmúlt pár évtizedben komoly fejlődésen ment keresztül. Az újonnan megismert illatokon, aromákon, ízeken keresztül új dimenziók nyíltak meg a borkedvelők előtt is, és új fogyasztói rétegek megszólításával maga a borivás is nagy lendületet kapott. De el tudunk-e igazodni a borospoharak választékában?

A pohár fő funkciója, hogy a bor színét, illatát és aromáját megmutassa, továbbítsa a fogyasztónak. Az igazi jó borokhoz szép, megfelelő kehelyméretű és -formájú kristálypoharak dukálnak. A vastag falú pohár „merénylete” a borral szemben az, hogy a jól temperált ital hamar felmelegszik benne. A jó pohár azonban nemcsak vékony falú, de kelyhe mérete is megfelelő: azaz elég helyet hagy a bornak, hogy „kinyíljon”. Négy alapfeltételnek kell teljesülnie: a használni kívánt borospohár legyen tiszta, vékony falú, megfelelően hosszú nyelű, és teljesen átlátható, áttetsző.

Különbséget nem feltétlenül a fehér- és vörösboros poharak között tesznek, hanem például a termőhely alapján, mások szőlőfajta-specifikus kelyheket használnak, például rizlingest, chardonnay-st, akad, ahol burgundis kehelybe javasolnak egyaránt chardonnay-t és pinot noirt is. A mai általános vendéglátásban egyszerűsödik a pohárhasználat: a legkedveltebb kategóriában, a bisztrótípusú éttermekben legfeljebb egy általános boros- és egy vizespohár szerepel a terítéken – igaz, az előbbi többnyire univerzális, kehelyformájú és legalább 3-4 dl űrtartalmú. Azért a jobb helyek tartanak a „nagyobb boroknak” külön burgundis, bordeaux-is kelyheket is, ezzel meg tudják különböztetni (és megtisztelni) a drágább bort fogyasztó vendéget.
A korábbi évek „tulipános” rozéspohara már nem annyira használatos: szakmailag elfogadott, hogy az italt fehérboros pohárba öntsék; és sokan használnak rozéhoz nagy kelyhet, főként nyáron, amikor azt amúgy is egyre szívesebben fogyasztják fröccsként is.

Kapcsolódó cikkeink