Magazin: Nem volt hiány érdeklődőben és kiállítóban a Sirha Budapesten

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 08. 24. 07:22

Kiemelkedő sikert hozott a május 9–11. között megrendezett Sirha Budapest. A világszínvonalú programokat az átfogó nemzetközi kínálattal párosító szakkiállítás több mint 20 000 szakmai látogatót és 19 országból 400 kiállítót vonzott a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontba.

A Sirha Budapest kiállítás célja volt, hogy átfogó kínálatot nyújtson az élelmiszeripar, sütő- és cukrászipar, szálloda- és vendéglátóipar, valamint a csomagolóipar képviselői számára.

Magas szintű kíváncsiság

A kiállítás három napja alatt a szakmai látogatók egy igazán egyedi rendezvényen találhattak meg mindent, ami a saját üzleti vállalkozásukhoz szükséges. Négyszáz kiállító mutatta be termékeit és szolgáltatásait az élelmiszerektől és italoktól kezdve a terítékeken, dekorációkon és higiéniai termékeken át a hotelek, éttermek és csomagolóipari cégek kínálatáig.

A kiállításon a látogatóknak lehetőségük nyílt hazai termékek kóstolására is a külön erre kialakított területen, hogy felfedezhessék a kistermelők egyedi termékeinek lenyűgöző ízeit.

A Sirha Budapest kiállítás több mint 20 000 szakmai látogatót vonzott a vendéglátás és élelmiszeripar területéről. A látogatók 24%-a étterem- és vendéglátóiparból, 16%-a élelmiszeriparból, 15%-a sütő-, illetve cukrásziparból, 14%-a kereskedelemből, 10%-a szállodaiparból és 8% szolgáltatóiparból érkezett. De még ennél is fontosabb, hogy a látogatók 38%-a tulajdonos vagy cégvezető, 23%-a értékesítő és beszerző, 12%-a pedig séf, cukrász és pék.

Kiállítás és verseny egyszerre

A Sirha alapötlete, hogy kombinálja a szakmai kiállítást a versenyekkel és bemutatókkal, melyek hozzájárulnak a kiállítás sajátos üzleti hangulatához.

Május 10. és 11. között a kiállítás látta vendégül a Bocuse d’Or európai döntőjét, a híres nemzetközi szakácsversenyt, amelynek nézői Európa 20 legjobb szakácsának megmérettetését követhették figyelemmel.

A világhíres séfek a verseny során Széll Tamás munkáját értékelték Európa legjobbjának! Összesen 11 csapatot választottak ki, amelyek képviselhetik országukat a lyoni világbajnokságon 2017 januárjában.

A Kolonics Zoltán által második alkalommal szervezett Sirha Budapest Desszert Versenyen négy különböző kétfős csapat vett részt, akiknek egy-egy gyümölcstortát, csokoládés tányérdesszertet és artisztikát kellett bemutatniuk.

A kiállításon megrendezett Magyar Barista Bajnokságon dőlt el, hogy Brewers Cup kategóriában Schreiber Nikolett, Barista kategóriában pedig Deák József képviselheti majd hazánkat a dublini Barista Világbajnokságon.

A pékipar szintén előtérbe került a rendezvény három napja alatt, hiszen a Kreatív Pékfórumon bemutatók, kerekasztal-beszélgetések, interaktív előadások várták a látogatókat olyan témákkal, mint a technológiai újdonságok, kreatív alapanyagok, továbbképzési lehetőségek és fejlődési pontok a szakmán belül.

A konferenciateremben kerekasztal-beszélgetések zajlottak a Magyar Vendéglátók Ipartestületének szakembereivel olyan témákban, mint a mai gasztronómiai trendek, vezetői szemléletek, a Michelin-csillag hasznossága vagy az étlapkészítés. A közétkeztetés kérdése is része volt a konferenciaprogramnak az ÉLOSZ által szervezett Élelmezésvezetők Napján.

A Trade magazin standján felállított Future Store áruházban a látogatók felfedezhették a kereskedelemben használt legújabb technológiákat és termékeket, hogy ezeket később sikerrel hasznosíthassák saját üzletük fejlesztésében.

(Ld. külön cikkünket!)

Trendek és innovációk

A Sirha kiállítás szellemiségének megfelelően a Sirha Budapest is több jövőbe mutató trendet és termékinnovációt mutatott be a szakmai közönségnek.

Frédéric Loeb, az elismert francia jövőkutató mutatta be World Cuisine Summit címmel a vendéglátóipar globális trendjeit a hazai trendekre fókuszálva, majd vitafórumot tartott a legismertebb magyar véleményformálókkal a napi üzleti tevékenységük során szerzett tapasztalataikról.

A Sirha Budapest a Trade magazinnal közösen második alkalommal hirdette meg Innovációs Termékversenyét, melyen nagydíjat kapott a Sága Foods Zrt. csomagolóipar és logisztika kategóriában, az eisberg Hungary Kft. élelmiszer és ital kategóriában, az m-GEL Hungary Kft. sütőipari és cukrászati termékek kategóriában, a Kaba Zrt. szállodaipari termékek, bútorok, dekoráció, teríték kategóriában, a JRK Waste Management Hungary Kft. technológiák kategóriában.

És végül, de nem utolsósorban a Sirha Budapest lehetőséget biztosított az élelmiszeripar, pékipar, cukrászipar, valamint a HoReCa szektor valamennyi képviselője számára, hogy az Enterprise Europe Network által szervezett üzletember-találkozón személyes megbeszéléseket bonyolítsanak le az iparági szereplőkkel, hogy bővíthessék beszállítói és vevőköreiket, illetve új üzleti együttműködéseket kezdeményezhessenek. A találkozóra összesen 112 résztvevő regisztrált előzetesen 10 különböző országból, akik összesen 141 találkozón vettek részt.

Az üzletember-találkozó mellett a Sirha Budapest hosted buyer programot is indított.

A sikeres rendezvény következő kiadása 2018 tavaszán várja majd a látogatókat.

Kapcsolódó cikkeink