Magazin: INTELligens megoldás a NÉBIH-nél

Szerző: Trademagazin Dátum: 2017. 04. 03. 08:11

A NÉBIH egy új adatelemző rendszert mutatott be egy sajtótájékoztató keretében. Így az élelmiszerlánc teljes hosszáról összegyűjtött minden adat kutathatóvá, összevethetővé válik, a rendszer keresztellenőrzésekre is lehetőséget fog adni.

A tavaly indult Intelligens Élelmiszerlánc-biztonsági Elemző Rendszer (Intel) felállításához a hivatal 3,8 milliárd forint uniós támogatást nyert, a konzorciumi partnere a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség. A komplex rendszer fejlesztése és tesztelése folyamatosan zajlik, várhatóan 2018. novemberben fejeződik be, egyes részeit már hamarabb használni fogják.

Fehérítés minden eszközzel

Oravecz Márton, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elnöke kiemelte, a hivatal feladata, hogy segítse az élelmiszerlánc szereplőit a mindennapi működésben:

– A jogkövető vállalkozások esetében nem a büntetés, hanem a hibák kijavítása, a kockázatok csökkentése a cél. Különbséget kell tenni azonban a hiba és a szándékos jogszabálysértés, hamisítás, csalás között. Határozott és következetes fellépéssel teszünk a szürke- és a feketegazdaság felszámolása ellen. Ennek érdekében minden rendelkezésünkre álló eszközt bevetünk. Azonban a gyorsan fejlődő világ megköveteli, hogy a felderítési módszereket az új kihívásoknak megfelelően alakítsuk ki. Az illegális tevékenységet végzők kiszűréséhez kulcsfontosságú szerepe lesz Intel kifejlesztésének és felhasználásának. Az adattárházba valamennyi releváns, a NÉBIH munkatársai által felvett és rögzített adat, illetve az ügyfelek által az ügyintézése során megadott és ellenőrzött adatok is bekerülnek. Az intelligens adatelemzés hatékonyabb élelmiszerlánc-felügyeletet tesz lehetővé, az Intellel a hivatalhoz beérkező számos adatból, sokrétű információból adatbányászattal szűrjük ki a jogsértéseket.

Az új fejlesztéssel egy-egy járvány esetén is hatékonyabban, gyorsabban tud fellépni a hivatal, ahol több elektronikus eljárás kezdeményezhető. A kockázatok megelőzése, kezelése érdekében átfogó, költséghatékony kockázatelemzési rendszert alakítanak ki. A meglévő rendszereket is korszerűsítik, továbbfejlesztik. Oravecz Márton továbbá kiemelte:

– A drog után az élelmiszer-hamisítás a második legjövedelmezőbb illegális üzlet a világon. Kifejezetten a csalásokra specializálódott részleget hoztunk létre, a Kiemelt Ügyek Igazgatóságát. Az új felderítési módszerek, a következetes nyomonkövetés 92%-os felderítési eredményt hoz. Az Intel segítségével adatbányászat révén még hatékonyabban tudjuk kiszűrni az illegális tevékenységeket.

Rendszeres ellenőrzés

Egyebek között bővítik az eszközparkot, annak érdekében, hogy az információkat hatékonyabban tudják feldolgozni, kockázati elemzési rendszert alakítanak ki, javítják a láncszintű elemezhetőséget. Az újdonságok között szerepel a keresztellenőrzés, mellyel kapcsolatban Zarka Péter, a NÉBIH főosztályvezetője példának hozta fel az EKÁER-ben rendelkezésre álló adatokat, melyekből a termeléshez használt alapanyagok mennyiségéről, az ebből előállított késztermék mennyisége alapján lehet következtetni. Így fény derülhet arra is, ha illegális alapanyagot használnak. Az Intellel a hatóság képes lesz nyomon követni az állatokat az egyes állattartó telepeken, vagy az állati eredetű melléktermékeket és a járványügyi intézkedéseket is. Az Intelhez kapcsolódik még egy megújult laboratóriumi rész, egy járványügyi intézkedéseket támogató rész, a NÉBIH ellenőrzési tevékenységét segítő kockázatkezelő és -elemző rész felállítása is. Oravecz Márton hozzátette:

– Az élelmiszerlánc működésének biztonsága hozzájárul hazánk védelmi rendszerének erősítéséhez. Az Intel-rendszer kialakítása során különös figyelmet fordítunk arra, hogy abban érzékeny adatok is találhatók, ezért biztosítani kell az információs rendszer más rendszerektől való függetlenségét is. Az Intel-projekt a folyamatok optimalizálása, elektronizálása, egyszerűsítése révén gyorsítja a NÉBIH reakcióidejét minden esetben.

Kapcsolódó cikkeink