Magazin: Honlapra, magyar!

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 10. 13. 07:44

A Magyarországon elérhető, közvetlen fejlesztési pályázatokhoz képest tágabb forrás­szerzési lehetőséget jelentenek az Európai Uniótól közvetlenül elnyerhető támogatások. Igazán sikeres az a magyar nyelvű honlap, amelyet a közelmúltban indított a Magyar
Fejlesztési Központ. Az első hét mérlege szerint 105 ezren töltöttek le információkat.

A Magyar Fejlesztési Központ (MFK) a 2014–2020-as programozási időszakban a Magyarország számára rendelkezésre álló közvetett – azaz az Európai Strukturális és Beruházási Alapokból lehívható – forrásokon kívül rendelkezésre álló, közvetlen uniós forrásokkal kapcsolatos tájékoztató, információs és koordinációs feladatokat lát el. Ennek része a
www.palyazatokmagyarul.eu honlap is, amelyen magyarul megtekinthetőek az Európai Bizottság 16 közvetlen támogatású szakpolitikai programjaiban megjelent pályázati kiírások összefoglalói.

Folyamatosan töltik fel

Máris hatvanhat nyitott pályázatot töltöttek föl a portálra 1,5 milliárd euró – mintegy 450 milliárd forint – értékben, és a kínálatot folyamatosan bővítik. Érdemes figyelni, mert nagyon sok vállalat, vállalkozás, szervezet, intézmény, művészeti ágazat és magánszemély nyerhet tetemes pénzeket, vissza nem térítendő hiteleket.

A mostani EU-s költségvetési időszakban, azaz 2014–2020 között évente 130 milliárd euró értékű (öt-hatszáz pályázatra elegendő) közvetlen uniós forrással számolhatnak a tagországok. A többi között állami szervek, civil szervezetek, alapítványok, cégek, háttérintézmények, önkormányzatok által elnyerhető támogatások főként a kutatás és fejlesztés, az innováció, az oktatás, a közlekedés, a környezetvédelem-klímapolitika és az energetika területein hasznosul­hatnak.

Hőkameráktól a cukrászati műhelytitkokig

A www.palyazatokmagyarul.eu honlapon kalandozva lehet olvasni azokról is, akik már sikerrel pályáztak, és, megvalósítva elképzelésüket, befuttatták a vállalkozást.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) például 330 ezer eurós forrással technikai fejlesztést hajtott végre a magyar-ukrán határon. A 2013-ban e támogatással beszerzett és hadrendbe állított kézi és a speciálisan megtervezett modern, nagy teljesítményű utánfutóra szerelt mobil hőkamerák mindent látó szemként működnek, akár tíz kilométerről érzékelik a hőforrásokat, azaz a csempészeket, gépjárművet már akár húsz kilométerről is.

Kétszázezer eurót nyert a magyar ötletből született Mixdoor projekt, hogy 2016 nyaráig forradalmasítsa mindazt, amit a cirkuszról, az utcaszínházról és a táncról eddig gondoltunk. A Kreatív Európa Program (2014–2020) egyetlen magyar kezdeményezésként támogatott projektje a zsonglőrködés és az újcirkusz elemeit ötvözi a vertikális, azaz faltánccal. Ehhez bevetnek mindent, amit csak lehetséges: különleges technikai eszközöket, mobil applikációt, 3D mappinget (videóvetítés) és fényfestést is.

Újabb különleges, színpompás madárfaj, a nálunk is fészkelő szalakóta menekülhet meg a kihalástól: több mint ötmillió euró brüsszeli támogatást nyert a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a csóka méretű madár védelmére. Ennek érdekében pályázott az MME vezetésével alakult, magyar és román társszervezetekből álló konzorcium direkt brüsszeli forrásra, és nyert a 2014 szeptemberével kezdődő és 2020. márciusig tartó megvalósítási időszakra.

A szalakótaprojekt részeként többek között fészkelőhelyeket alakítanak ki, természetes élőhelyeket állítanak helyre a partnerek itthon és Romániában, középfeszültségű oszlopokat szigetelnek, és önkéntes gazdahálózatot hoznak létre a gazdák madárvédelmi képzésével. Negyven szalakótára nyomkövetőt tesznek, hogy vonulásukról is információt nyerjenek.

Élvonalbeli francia és olasz cukrászmesterek műhelytitkaiba leshetett bele több tucat magyar cukrász és szaktanár a direkt brüsszeli forrásból 87 ezer euróval támogatott Caleidoscope programban. Egyikük, a salgótarjáni Szó Gellért azóta el is hozta a 2015-ös ország tortája verseny fődíját, mert a Magyarország Tortája 2015. címet idén salgótarjáni cukrász (D&G Kézműves Cukrászat) alkotása, a Pannonhalmi sárgabarack-pálinkás karamelltorta lett.

Kapcsolódó cikkeink