Magazin: Budapest–Stockholm(–Lyon?)

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 04. 24. 11:37

Szigorú időzítés mellett, szakértő zsűri előtt zajlott a magyar gasztronómia legjelentősebb versenye: a szakmában szakács-világbajnokságként számon tartott Bocuse d’Or verseny hazai válogatója.

Sirha_Bocuse 1

A márciusi versenyre elvben a Hagyomány és Evolúció 2013. októberi döntőjének első hat helyezettje kerülhetett be, ám a kemény felkészüléssel járó terheket nem mindegyikük tudta vállalni. A végső mezőny így alakult: Molnár Gábor (Geisel’s Vinothek, München); Szűcs Zoltán (Salon Étterem, Budapest); Daniel O’Shea (Alabárdos Étterem, Budapest); Győrffy Árpád (Arany Kaviár, Budapest); Galgóczi Gábor (Aszú Étterem, Budapest); Barhó Szabolcs (Borkonyha, Budapest). A versenyzőknek egy tőkehalas-osztrigás-fekete kagylós tányért kellett bemutatniuk, amelyen az ételek felének zöldségnek vagy gyümölcsnek kellett lennie, valamint egy süldőből készültet, amihez annak 6 kilós hátsó lábát és fél liter vért használhattak fel.

A kiállítás utolsó napjának több ezer látogatója lehetett tanúja a hat tehetséges fiatal versenyének. 4 óra 48 perc állt rendelkezésükre, hogy a megadott alapanyagok felhasználásával elkészítsék a két fogást 6-6 főre. A Bocuse d’Or magyarországi selejtezőjén a menü alapanyagai majdnem megegyeztek a stockholmi döntőre előírtakkal. A verseny reggel nyolc órakor kezdődött, az első tálalásra 12.00-kor, az utolsóra fél kettőkor került sor. A háromtagú konyhaifelügyelő-zsűri és a 10 tagú kóstolózsűri délután három órára hozta meg a döntést.

A legjobb, és egyben a stockholmi továbbjutó, valamint a „Legszebb hal” különdíj nyertese Molnár Gábor, a Geisel’s Vinothek (München) séfje lett. A második helyezést és a „Legszebb tálalás” különdíjat Daniel O’Shea (magyar-ír állampolgár, Alabárdos Étterem, Budapest), míg a harmadik helyezést Győrffy Árpád (Arany Kaviár, Budapest) kapta. Molnár Gábor már az európai megmérettetésre történő felkészülés jegyében töltheti a napjait egészen május 8-ig. Az akadémia fizetést biztosít neki és coachának, de tapasztalt hazai és külföldi szakembereket, trénereket is meghívnak mellé.

A Magyar Bocuse Akadémia pályázik a Bocuse d’Or Europe 2016-os döntőjének megrendezésére, és a már beadott pályázat értékelésében a hazai döntők sikeres lebonyolítása komoly előnynek számíthat.

Sirha_Bocuse 2

Sirha_Bocuse 3

Sirha_Bocuse 4

Kapcsolódó cikkeink