Magazin: Átállás a természetesre
Horváth Ferenc bő fél éve a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének elnöke – a szakma helyzetéről, vezetői elképzeléseiről és persze a fagylaltról beszélgettünk vele.
Változik-e valami azzal, hogy Ön vette át az ipartestület elnöki posztját?
A munkánk ugyanazoknak az elveknek mentén folyik, mint korábban, egy lényegi változásról számolhatok be: az Ország Tortája és az Év Fagylaltja versenyekkel nyitunk a szélesebb szakma felé, ezentúl nemcsak cukrászok, de szállodák, éttermek szakembereinek jelentkezését is várjuk a megmérettetésekre.
Mi ma Ön szerint a szakma legnagyobb problémája?
A képzési hiányosságok és a szakemberpótlás elégtelensége. A tévé főzőműsorai még motiválják a 14 éveseket, hogy cukrász szakiskolákba jelentkezzenek, de nagy hányaduk a 3 év tanulás után azonnal pályaelhagyóvá válik. Rájönnek, hogy mennyire kemény, lemondásokkal járó munka ez. Ugyancsak gond az albánok – azaz az olcsó, gyenge minőségű, nagy adagokban árult termékek – megjelenése a cukrászdák világában.
Mit tehet a helyzet javításáért az ipartestület?
A szakmában kialakult kishitűséget kell megpróbálnunk a kollégákból kiirtani, és kialakítani pozitív szemléletüket és önbizalmukat. El kell fogadtatnunk a szemléletet, hogy jó édességek jó minőségű alapanyagból készülnek, és a legkisebb vásárlóerejű környéken is kell legalább 2-3 minőségi terméket is kínálni.
Milyen lehet a generációváltás ebben a szakmában?
Remélem, hogy folyamatos átmenet lesz, nem valamiféle robbanás, hiszen a fiatal cukrászoknak időbe telik átadnunk a tudást és a gondolkodásmódot.
A fagylaltkészítés területén mi változott az elmúlt 10-15 évben?
Jellemzően új és újabb kényelmi termékek jelentek meg a piacon, közöttük persze nagyon jó alapanyagok is. Az utóbbi években viszont a magasan pozicionált cukrászdákban megkezdődött az átállás a természetes alapanyagokra, a cukrászok szívesen kísérleteznek, új ízkompozíciókat alkotnak.
És a vásárlók?
Egyre több az igényes vásárló, aki fogékony mind a minőségre, mind az innovációkra. És ami újdonsággal megpróbálkozunk, arra a fogyasztó gyorsan meg is adja a választ! Szükség van az egészségtrendeknek megfelelően fejlesztett fagylaltokra is, a cukrászdánkban mi is gondolunk az ételallergiásokra és a diétázókra. Tetszenek nekem a fagyasztott joghurtok is, de ezek alapanyagaihoz folyamatos minőségben itthon nagyon körülményes hozzájutni.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Magyar narancs: málna nem, füge és banán igen
A klímaváltozás miatt a Kárpát-medencében olyan növényfajok tűnhetnek el, amelyek…
Tovább olvasom >Tanuljunk nyelveket – A nap képe
Frenetikus szövegfordítások – a leiterjakab FB oldalán találtuk, és persze…
Tovább olvasom >