Magazin: A NÉBIH a maradék ételekről
Ahogy az MVI aktuális hírei között is olvasható, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület tevékenységében a Magyar Vendéglátók Ipartestülete is aktívan részt vesz: a vendéglátásban, azon belül is legfőképpen a catering területén keletkező maradék ételek (ami nem tévesztendő össze az ételmaradékokkal!) lefagyasztásának és újrafelhasználásának törvényes lehetőségeit próbálja kutatni. Ennek fő célja a vendéglátóegységek működésének gazdaságosabbá tétele és a rászorulók élelmiszerrel történő támogatása. Az ügyben Zoltai Annát, a Nébih illetékes osztályvezetőjét is kérdeztük.
– Természetesen egyetértünk az élelmiszer-pazarlás elleni fellépésekkel, melyek során azonban nem sérülhet az élelmiszer-biztonság: a karitatív keretek között zajló étkeztetésre sem vonatkozhatnak más élelmiszer-biztonsági szabályok. Jó ideje folytatunk konzultációkat az egyesülettel, felajánlottuk szakmai tudásunkat, laboratóriumi hátterünket; kézzelfogható eredményeket eddig a tartós élelmiszerek területén értünk el. A vendéglátószakma célkitűzései szimpatikusak. Remélem, közösen megtalálhatjuk egyes helyzetekben egyes készételek (tehát nem mindig és nem minden maradék) rászorulókhoz eljuttatásának biztonságos módját, de ma még úgy tűnik, ez a fajta karitatív tevékenység, akárcsak külföldön, több ok miatt nehézkes.
Ma sem tiltja jogszabály, hogy a nem lehűtött vagy nem melegen tartott készételt a készítése után 3 órán belül kiadják. A 63 oC fölött tartott készételt, a készítője felelőssége mellett, az általa megállapított ideig ma is kiadhatják fogyasztásra. A lefagyasztás is lehetséges, ha közvetlenül a készítés után megtörténik. Fogyasztásra, így karitatív célra sem alkalmas az órákon át büféasztalon tárolgatott, vendéglátásban már nem értékesíthető, lejárt készétel, vagy amely nem nyomon követhető. Azzal a ténnyel azonban tisztában kell lenni, hogy nagyobb mennyiségben az ételek – összetételük, készítésük, készen tartásuk és kezelésük függvényében – egészen másként viselkednek, mint egy-két adagban. Figyelembe kell venni azt is, hogy a gyakran legyengült egészségi és fizikai állapotban lévő rászorultak számára a túltárolt, helytelenül kezelt maradékok fogyasztása fokozott élelmiszer-biztonsági kockázatot jelent, és végzetes is lehet.
Kapcsolódó cikkeink
Két rovarölő szer kapott szükséghelyzeti engedélyt amerikai szőlőkabóca ellen
Szükséghelyzeti engedélyt adott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a NeemAzal-TS…
Tovább olvasom >Beporzó rovarok és a növényvédelmi munkák összeegyeztetése – fókuszban a méhészet
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) július közepén méhészeti bemutatót tartott…
Tovább olvasom >Horvátországban a határmentén vaddisznókban is megjelent az ASP
A horvátországi Eszék-Baranya megyei házi sertés járványkitörések közelében vaddisznóból vett…
Tovább olvasom >További cikkeink
Tajvan 5 legizgalmasabb desszertje 2025-ben – A nap videója
Adnak a látványra, az biztos! A videóért katt a képre!…
Tovább olvasom >Top 10-es listán a legjobb túrógombóc lelőhelyek
Van egy étel, ami generációkon átívelő kedvenc, egyszerre idézi a…
Tovább olvasom >Visit Hungary: már több mint 10 millió turista érkezett az országba
Idén július 23-án lépte túl a vendégek száma a 10…
Tovább olvasom >