Magazin: A NÉBIH a maradék ételekről
Ahogy az MVI aktuális hírei között is olvasható, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület tevékenységében a Magyar Vendéglátók Ipartestülete is aktívan részt vesz: a vendéglátásban, azon belül is legfőképpen a catering területén keletkező maradék ételek (ami nem tévesztendő össze az ételmaradékokkal!) lefagyasztásának és újrafelhasználásának törvényes lehetőségeit próbálja kutatni. Ennek fő célja a vendéglátóegységek működésének gazdaságosabbá tétele és a rászorulók élelmiszerrel történő támogatása. Az ügyben Zoltai Annát, a Nébih illetékes osztályvezetőjét is kérdeztük.
– Természetesen egyetértünk az élelmiszer-pazarlás elleni fellépésekkel, melyek során azonban nem sérülhet az élelmiszer-biztonság: a karitatív keretek között zajló étkeztetésre sem vonatkozhatnak más élelmiszer-biztonsági szabályok. Jó ideje folytatunk konzultációkat az egyesülettel, felajánlottuk szakmai tudásunkat, laboratóriumi hátterünket; kézzelfogható eredményeket eddig a tartós élelmiszerek területén értünk el. A vendéglátószakma célkitűzései szimpatikusak. Remélem, közösen megtalálhatjuk egyes helyzetekben egyes készételek (tehát nem mindig és nem minden maradék) rászorulókhoz eljuttatásának biztonságos módját, de ma még úgy tűnik, ez a fajta karitatív tevékenység, akárcsak külföldön, több ok miatt nehézkes.
Ma sem tiltja jogszabály, hogy a nem lehűtött vagy nem melegen tartott készételt a készítése után 3 órán belül kiadják. A 63 oC fölött tartott készételt, a készítője felelőssége mellett, az általa megállapított ideig ma is kiadhatják fogyasztásra. A lefagyasztás is lehetséges, ha közvetlenül a készítés után megtörténik. Fogyasztásra, így karitatív célra sem alkalmas az órákon át büféasztalon tárolgatott, vendéglátásban már nem értékesíthető, lejárt készétel, vagy amely nem nyomon követhető. Azzal a ténnyel azonban tisztában kell lenni, hogy nagyobb mennyiségben az ételek – összetételük, készítésük, készen tartásuk és kezelésük függvényében – egészen másként viselkednek, mint egy-két adagban. Figyelembe kell venni azt is, hogy a gyakran legyengült egészségi és fizikai állapotban lévő rászorultak számára a túltárolt, helytelenül kezelt maradékok fogyasztása fokozott élelmiszer-biztonsági kockázatot jelent, és végzetes is lehet.
Kapcsolódó cikkeink
Lidl kontra cukrászdák: olcsóbban kínálja az „Álmodozót” az áruházlánc, nem mindenkinek tetszik
A Magyar Cukrász Ipartestület aggályait fejezte ki amiatt, hogy a…
Tovább olvasom >Tartósítás biztonságosan: Nébih-tippek a vegán kamrához
A vegán konyhának is nélkülözhetetlen elemei, de az őszi-téli hónapokban…
Tovább olvasom >Ön is jelölhet a Gundel-díjra!
A Magyar Vendéglátók Ipartestülete idén is közzéteszi felhívását: várják a…
Tovább olvasom >További cikkeink
Az olasz idegenforgalomban dolgozók eltérően értékelik a nyári szezon eredményeit
Olaszország idegenforgalma kiválóan szerepelt a turizmusért felelős miniszter, Daniela Santanche…
Tovább olvasom >A New Level Empire és a Fish! is fellép a hétvégi Balatonfüredi Borheteken
A New Level Empire és a Fish! is fellép mások…
Tovább olvasom >A világ leszórakoztatóbb szigetei – A nap képe
Az utolsó igazi nyaralós napokban – talán utoljára – még…
Tovább olvasom >