Ma van a Diabétesz Világnap: minden 10. magyar érintett

Szerző: Trademagazin Dátum: 2023. 11. 14. 11:53

A cukorbetegséghez és szövődményeihez köthető halálozás folyamatosan nő az egész világon. Hazánkban évente 1 000 ember veszíti el a látását a cukorbetegség miatt. A diabetesesek 75 százaléka hal meg szív- és érrendszeri szövődmények következtében. Az elhízás megháromszorozza a cukorbetegség kialakulásának esélyét. A mozgásszegény életmód, a finomítatlan szénhidrátokban és kalóriában gazdag táplálkozás és a tartós stressz mind-mind hozzájárulnak a cukorbetegség kialakulásához. A megelőzés és a kezelés területén is sokat tehetünk azért, hogy elkerüljük a súlyos szövődményeket – hangzott el a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége által szervezett, a Diabétesz Világnaphoz kapcsolódó szakmapolitikai fórumon.

Prof. Dr. Lengyel Csaba, leendő elnök, Magyar Diabetes Társaság Zettwitz Sándor, ügyvezető igazgató, 77 Elektronika Kft. Dr. Bidló Judit, egészségügy szakmai irányításáért felelős helyettes államtitkár, Egészségügyért Felelős Államtitkárság, Belügyminisztérium Prof. Dr. Kempler Péter, elnök, MOTESZ Dr. Beneda Attila, családügyekért felelős helyettes államtitkár, Kulturális és Innovációs Minisztérium Füzesi Brigitta, elnök, Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége

A 2-es típusú cukorbetegség, mely leggyakrabban felnőtt korban jelentkezik és kezdetben tablettás terápiával jól kezelhető, a XXI. századra igazi népbetegséggé nőtte ki magát: a 2-es típusú diabétesz és annak előállapotai a felnőtt lakosság kb. 15 százalékát is érintik és éves szinten a betegség 200 milliárd forintot meghaladó egészségbiztosítási kezelési költséggel járnak. Sokan nem is tudnak róla, hogy cukorbetegek, ami lehetetlenné teszi a pusztító egészségügyi következmények elkerülését.

A diabetes klinikai jelentőségét a szövődmények határozzák meg.

„A cukorbetegek közel felénél alakul ki vesekárosodás. Becslések szerint az idült vesebetegségben szenvedők száma Magyarországon meghaladja a 1,5 millió főt, az összes eset közel 40 százalékáért pedig a diabétesz felelős. A páciensek kétszer akkora eséllyel szorulnak kórházi kezelésre más betegségekkel összefüggésben is”

– hívta fel a figyelmet Ábrahám György professzor, a Szegedi Tudományegyetem egyetemi tanára az „Újdonságok a cukorbetegség diagnosztikájában és kezelésében” címmel az MTA székházában megrendezett szakmapolitikai fórumon.

„A diabétesz a szívelégtelenség előfordulását is a duplájára emeli (melynek túlélési aránya rosszabb, mint jó néhány daganatos megbetegedésé), a 2-es típusú cukorbetegek körében pedig a koszorúér-elváltozások és a stroke kialakulásának kockázata is 2-4-szeresére nő. Emellett a cukorbetegek közül több mint 32 000 beteg vak vagy súlyos látássérült, és a számuk folyamatosan nő: évente további ezer ember veszíti el látását a diabétesz miatt. Mindez óriási megterhelést jelent az egészségügyi ellátórendszernek is, ezért kulcsfontosságú szerepe van a megelőzésnek, a betegedukációnak, valamint a fenntartható, korszerű, innovatív terápiáknak”

– mondta el Prof. Dr. Kempler Péter, a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége (MOTESZ) elnöke.

A mozgásszegény életmód, a finomítatlan szénhidrátokban és kalóriában gazdag táplálkozás és a tartós stressz egyaránt hozzájárulnak a cukorbetegség kialakulásához. A megelőzés és a diagnózist követő kezelés szempontjából is sokat tehetünk azért, hogy elkerüljük a súlyos szövődményeket. Ezek között is fontos szerep jut a rendszeres vércukorszint-mérésnek – akár felmerül a cukorbetegség gyanúja, akár nem.

„Az indokolatlan szomjúság- és fáradtságérzet, de akár a hirtelen testsúlyvesztés és a gyakori fertőzések is árulkodhatnak arról, hogy diabétesszel küzd szervezetünk”

 – tette hozzá Prof. Dr. Kempler Péter.

„Magyarországon évente kb. 35.000 kórházi felvételre kerül sor stroke miatt és mindössze a betegek 10%-a képes a stroke-ot követően korábbi életének érdemben változatlan folytatására”

– hangsúlyozta Csiba László professzor, akadémikus, a Magyar Neurológiai Társaság elnöke.

A cukorbetegséggel összefüggő vakság, ill. súlyos fokú látásvesztés megelőzésére a szemfenékről készített fényképfelvételek elvégzését és kiértékelését lehetővé tevő országos hálózat kiépítésének fontosságát vetette fel Nagy Zoltán Zsolt professzor, akadémikus, a Magyar Szemorvosok Társaságának elnöke.

A szakértők nem győzik hangsúlyozni, hogy a rendszeres vércukor-önellenőrzéssel, egészségtudatos életmóddal – gyakori testmozgással és megfelelő diétával –, valamint következetes terápiával a cukorbetegek is teljes életet élhetnek. Számos gyógyszeres lehetőség: tabletták, injekciós készítmények állnak rendelkezésre a vércukorszint normalizálására, a szövődmények megelőzésére. A személyre szabott kezelés részeként a felnőttkori cukorbetegek mintegy 30%-a az élete során inzulinterápiára kell, hogy kerüljön. A beteg számára optimális terápia kiválasztása mindig csapatmunka: a beteg, a hozzátartozók az egészségügyi ellátó rendszer közös erőfeszítése, ami csak a rendszeres önellenőrzés és az orvosi kontroll együttese mellett valósulhat meg.

A rendezvényen, melyet a 77 Elektronika Kft., az AstraZeneca, a Novo Nordisk és a Sanofi támogatott, kiemelték, hogy az utóbbi években egyre nagyobb kormányzati figyelmet kap a cukorbetegség, több, a diabéteszesek mindennapjait megkönnyítő döntés is született. Az egészségügyi ellátásban résztvevők, az ellátást finanszírozó és döntéshozó kormányzati szervek és az érintetteket képviselő betegszervezetek hosszú évek óta elkötelezettek a szomorú statisztikák javítása mellett, melynek egyik legfontosabb eszköze a társadalom széles körű tájékoztatása, illetve az ellátórendszerbe már bekerült betegek folyamatos edukációja.

Kapcsolódó cikkeink