Luxus lett a Valentin-napi csokiajándékozás
Belgiumban a Valentin-napi csokoládék eddig a szerelem hevességét szimbolizálták, idén azonban inkább arról tanúskodnak, kinek milyen mély a pénztárcája. A világszerte megugró kakaóárak miatt a belga csokoládégyártók egy része inkább bezár az év egyik legforgalmasabb hetében, semhogy további veszteségeket termeljen – mutat rá a VG friss cikke.
A kakaópiac viharai

A kakaó 60 százaléka Elefántcsontpartról és Ghánából származik
A kakaóbab tonnánkénti ára 2022 nyarán még 2000 dollár alatt mozgott, majd 2023 elején robbanásszerû áremelkedés kezdődött. A karácsonyi szezonban az árfolyam meghaladta a 12 000 dolláros lélektani határt, azóta pedig 10 000 dollár környékén stagnál. Az Oxfam szakértője, Bart Van Besien szerint ez az elmúlt ötven év legdrasztikusabb áremelkedése.
A hirtelen árrobbanást egy „tökéletes vihar” okozta:
- az éghajlatváltozás miatti gyenge termés,
- a kakaófákat pusztító betegségek,
- az egyre népszerűbb árupiaci spekuláció,
- a termelők alacsony jövedelme miatti csökkenő termelés,
- valamint a világszerte erősödő középosztály fokozódó kereslete.
Csokoládégyártók válságban
Belgium 280 csokoládégyártóját közvetlenül érinti a kakaóárak emelkedése. Dominque Persoone, a Chocolate Line tulajdonosa elmondta, hogy már most is 20%-kal drágábbak a csokoládéi, de sok kisebb gyártó nem tudja érvényesíteni a magas árakat a fogyasztóknál.
Néhány csokoládéműhely inkább bezár Valentin-nap előtt, remélve, hogy a húsvéti szezon kedvezőbb feltételeket hoz. Philippe de Selliers, a Leonidas cég vezetője szerint az egyetlen megoldás egy tisztességesebb piaci rendszer lenne, amely a kakaótermelők megélhetését is biztosítja.
A jövő kilátásai
A szakértők szerint elengedhetetlen lenne olyan szabályozás, amely megakadályozza, hogy a kakaót a termelési költség alatti áron vásárolják fel. De Selliers és Persoone egyaránt remélik, hogy az ár idővel visszatér a 5-6000 dolláros sávba.
„Az áremelkedés ellenére nem szabad, hogy a csokoládé keserű szájízt hagyjon maga után. Ez egy olyan kis luxus, amit az emberek még mindig megengedhetnek maguknak” – mondta Persoone. Kérdés azonban, hogy meddig.
Kapcsolódó cikkeink
Kihívások és lehetőségek között egyensúlyoz a magyar édesipar
A 2024-es év nyertesei az eladott mennyiség alapján sorrendben a…
Tovább olvasom >Sorban állnak az angyalhaj csokis fagylaltért
Elsőként készített fagylaltot angyalhaj csokoládéból Magyarországon Jakabfi Dávid patissier, a…
Tovább olvasom >A húsvéti csokoládévásárlás rejtett buktatói: 3 figyelmeztető jel, amire érdemes odafigyelni
Húsvét közeledtével megtelnek a boltok polcai színes csokinyulakkal és tojásokkal…
Tovább olvasom >További cikkeink
A Hortobágyi Csárdában lett hungarikum a csárda
Hungarikummá nyilvánították a csárdát és a badacsonyi kéknyelűt a Hungarikum…
Tovább olvasom >Sehol se lehet rágyújtani a franciáknál, ahol gyerekek vannak
Franciaország betiltja a dohányzást a gyerekek által látogatott közterületeken Július…
Tovább olvasom >Egy korszak lezárul, egy új indul – marketingvezetői váltás az Eisbergnél
Két év után búcsúzik az Eisbergtől Gál Judit, a cég…
Tovább olvasom >