Luxus lett a Valentin-napi csokiajándékozás

Szerző: Trademagazin Dátum: 2025. 02. 14. 12:20

Belgiumban a Valentin-napi csokoládék eddig a szerelem hevességét szimbolizálták, idén azonban inkább arról tanúskodnak, kinek milyen mély a pénztárcája. A világszerte megugró kakaóárak miatt a belga csokoládégyártók egy része inkább bezár az év egyik legforgalmasabb hetében, semhogy további veszteségeket termeljen – mutat rá a VG friss cikke.

A kakaópiac viharai

A kakaó 60 százaléka Elefántcsontpartról és Ghánából származik

A kakaóbab tonnánkénti ára 2022 nyarán még 2000 dollár alatt mozgott, majd 2023 elején robbanásszerû áremelkedés kezdődött. A karácsonyi szezonban az árfolyam meghaladta a 12 000 dolláros lélektani határt, azóta pedig 10 000 dollár környékén stagnál. Az Oxfam szakértője, Bart Van Besien szerint ez az elmúlt ötven év legdrasztikusabb áremelkedése.

A hirtelen árrobbanást egy „tökéletes vihar” okozta:

  • az éghajlatváltozás miatti gyenge termés,
  • a kakaófákat pusztító betegségek,
  • az egyre népszerűbb árupiaci spekuláció,
  • a termelők alacsony jövedelme miatti csökkenő termelés,
  • valamint a világszerte erősödő középosztály fokozódó kereslete.

Csokoládégyártók válságban

Belgium 280 csokoládégyártóját közvetlenül érinti a kakaóárak emelkedése. Dominque Persoone, a Chocolate Line tulajdonosa elmondta, hogy már most is 20%-kal drágábbak a csokoládéi, de sok kisebb gyártó nem tudja érvényesíteni a magas árakat a fogyasztóknál.

Néhány csokoládéműhely inkább bezár Valentin-nap előtt, remélve, hogy a húsvéti szezon kedvezőbb feltételeket hoz. Philippe de Selliers, a Leonidas cég vezetője szerint az egyetlen megoldás egy tisztességesebb piaci rendszer lenne, amely a kakaótermelők megélhetését is biztosítja.

A jövő kilátásai

A szakértők szerint elengedhetetlen lenne olyan szabályozás, amely megakadályozza, hogy a kakaót a termelési költség alatti áron vásárolják fel. De Selliers és Persoone egyaránt remélik, hogy az ár idővel visszatér a 5-6000 dolláros sávba.

„Az áremelkedés ellenére nem szabad, hogy a csokoládé keserű szájízt hagyjon maga után. Ez egy olyan kis luxus, amit az emberek még mindig megengedhetnek maguknak” – mondta Persoone. Kérdés azonban, hogy meddig.

 

Kapcsolódó cikkeink